Zullen we een bootje kopen?

Tijdens de zomervakantie komen er altijd goede ideeën bovendrijven. Zo waren we een paar weken geleden bijvoorbeeld aan het varen door de Amsterdamse grachten met het bootje van mijn zwager. Wat een heerlijkheid en wat zou het fantastisch zijn om zelf een bootje te hebben. Het begint met een hersenspinsel, maar voor ik er erg in heb ben ik aan het uitzoeken waar je allemaal op moet letten als je een bootje koopt. Inmiddels ben ik al zo ver in mijn zoekproces, dat ik alleen de vrouw nog maar hoef te overtuigen…

Een boot kopen

Er zijn genoeg soorten boten. En hoewel ik er bijvoorbaat al heel wat van mijn lijstje kan afschrapen (een jacht gaat het niet worden), blijven er ook heel wat opties staan. Mijn voorkeur gaat uit naar een tender sloep. Zo ver ben ik al. De vraag is alleen, wil ik een inboard of outboard motor? Wanneer ik kies voor een buitenboordmotor, zijn reparaties gemakkelijker doordat je de buitenboordmotor eraf kunt pakken en weg kunt brengen. Bij een inboard motor moet ik met de gehele boot naar de monteur toe. Maar het voordeel aan een inboard motor is weer dat het een stuk minder herrie maakt wanneer je aan het varen bent. Dat is een keuze die ik moet afwegen. En dan is er ook nog keuze in het materiaal. Wil ik een boot kopen van polyester, staal of aluminium? Conclusie is dat ze allemaal onderhoud nodig hebben, wellicht hangt deze keuze af van smaak.

Wat erbij komt kijken

Een bootje kopen is natuurlijk niet alleen maar een bootje uitzoeken en aanschaffen. Er moet echt wel rekening gehouden worden met een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering! Een verzekering is niet verplicht, maar een ongeluk zit in een klein hoekje! Bovendien kan een verzekering sommige plekken of momen wel verplicht zijn in verband met aansprakelijkheid. En één ding is zeker, voor verrassingen wil ik niet komen te staan.

Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met stallingskosten en of liggeld. Hoeveel dat kost is afhankelijk van de haven, de gemeente of de eigenaar van de plek. Wanneer je zelf direct aan het water woont, wordt dit een stuk makkelijker voor je gemaakt. Helaas beschikken wij zelf niet over die luxe.

Heb je een vaarbewijs nodig? Ook zo’n dingetje om uit te zoeken voor je een boot koopt. Snelle motorboten moeten bijvoorbeeld een registratiebewijs hebben. Ook de langste van de boot is een factor of je wel of geen vaarbewijs nodig hebt. Nu was ik voor mezelf al wel zover dat ik een boot wil aanschaffen waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt, maar mezelf een beetje inlezen over de regels op het water kan natuurlijk geen kwaad.

Al met al komt er dus echt nog wel wat bij kijken en zoals ik al zei… Eerst de vrouw nog overtuigen.


Reacties

Geef een reactie