Wat zijn de beste luiers?

Wegwerpluiers of wasbare luiers… Wat is nou beter? Net zoals zoveel dingen in de opvoeding is dit ook een keuze die iedere ouder zelf maakt. Een keuze gebaseerd op gevoel of op wetenschap, hoe dan ook er is geen goed of fout. Wat zijn de beste luiers op dit moment? Nou dat hangt geheel af van het moment. Is je wasmachine stuk, dan is dat niet het beste moment voor wasbare luiers. Snap je…

Ik kan je dus niet vertellen wat de beste luiers zijn voor jou. Ik kan je wel een aantal voor- en nadelen geven, welke je voor jezelf kunt afwegen.

Voordelen van wasbare luiers

Om maar te beginnen, uiteindelijk ban je met wasbare luiers goedkoper uit. Hoewel de aanschaf van wasbare luiers een behoorlijke uitgave kan lijken, heeft het als voordeel dat je deze uitgave maar één keer hoef te doen. Daarbij komt als voordeel dat kinderen die wasbare luiers dragen, sneller zindelijk zullen zijn en dus ook eerder ‘uit de luiers’.

Ander voordeel van wasbare luiers, is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Anno 2020 kunnen we het milieu niet meer ontkennen en waar je je steentje bij kunt dragen, is mooi meegenomen. Naast deze twee belangrijke voordelen van wasbare luiers zijn er nog de voordelen waarover te discuseren valt. Zo beweren de pro-wasbare luier papa’s, dat wasbare luiers beter absorberen. Maar de pro-wegwerpluier papa’s zullen dit niet beamen. En voor wat het waard is, wasbare luiers komen in leuke printjes en kleurtjes…

Wat we wel met z’n allen kunnen beamen is dat wanneer er een explosie in de luier van de baby plaatsvindt, er geen enkele luier voldoet aan de eisen.

Voordelen van wegwerpluiers

Het grootste voordeel van wegwerpluiers zit al in de naam. Je kunt ze na gebruik wegwerpen! Ik ken namelijk geen enkele ouder die het uitwassen van een poepluier een tof klusje vindt. Zeker niet wanneer je onderweg bent. Nee dit is een voordeel die niet ter discussie staat. Waar wel over valt te discussiëren bij wegwerpluiers, is dat een wegwerpluier minder uitslag zou geven. Persoonlijk vind ik dat afhangen van welk merk luier je om de billen van je baby heen knoopt. En ik kan uit ervaring ook zeggen dat dat afhankelijk is van de baby. Waar de één uitslag krijgt bij mark x, krijgt de ander het weer bij merk y. Kortom, dat is een kwestie van proberen welke luiers het beste zijn voor je baby.

Het grote nadeel, wat we met z’n allen niet kunnen ontkennen, is dat wegwerpluiers niet goed zijn voor het milieu. En of je dat meeneemt in de afweging welke luiers nou het beste zijn, dat is geheel aan de ouder zelf.


Reacties

Geef een reactie