Waarom is een autoverzekering verplicht?

Wanneer er gezinsuitbreiding komt, dan gaan de meeste papa’s op zoek naar een nieuwe auto. Of ze de nieuwe baby nu als excuus of noodzaak gebruiken, dat is niet helemaal duidelijk, maar ik vermoed het eerste. Een nieuwe auto betekent ook dat je meteen alles even onder de loep kunt nemen. Zoals de autoverzekering. Voldoet deze nog aan de huidige gezinssituatie, of moet je nu overschakelen naar een all-risk-verzekering? Hoe dan ook wil je de beste autoverzekering afsluiten. Kortom, allemaal papa dingen om over na te denken.

Autoverzekering verplicht

Wanneer je een auto koopt, dan ben je sowieso verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het minimale wat je moet afsluiten is een WA-verzekering. Dit houdt in dat alleen de schade die je met je voertuig aan anderen of hun bezittingen veroorzaakt, wordt vergoed. Dit verzint de autodealer niet, maar de overheid verplicht je hiertoe. Op zich ook wel logisch, want ik ken maar weinig mensen met zo’n bankrekening die het risico kunnen lopen om eventuele schade bij een ander te vergoeden. Op het moment dat de nieuwe auto op jouw naam komt te staan, moet de auto verzekerd zijn. Ga je toch rijden zonder verzekering en veroorzaak je schade? Dan heb je een groot probleem, er is dan namelijk geen enkele verzekeraar die jou verder helpt.

Een boete? 

Een auto op je naam, moet dus verzekerd zijn. Wanneer dit niet zo is, dan riskeer je zelfs een boete. Regelmatig worden er controles uitgevoerd en zo’n boete kan behoorlijk oplopen. Ook wanneer je (tijdelijk) niet in de auto rijdt, moet de auto verzekerd zijn. Pas wanneer je je auto schorst, dan kun je de verplichte autoverzekering stopzetten. Maar goed, wanneer je als papa een auto uitzoekt omdat er gezinsuitbreiding aankomt, zal dit niet van toepassing zijn.

All-risk autoverzekering

Dat een autoverzekering verplicht is, is dus niet meer dan logisch. Iets minder vanzelfsprekend is een all-risk autoverzekering. Met een all-risk autoverzekering bescherm je jezelf ook tegen eventuele schade. Stel je veroorzaakt een ongeluk, dan wordt niet alleen de schade van de tegenpartij vergoed, maar ook je eigen schade. Nadeel van een all-risk autoverzekering is dat je maandelijkse premie een stuk hoger is dan wanneer je een  WA-verzekering afsluit.

 


Reacties

Geef een reactie