Wegwijs in de voedingsjungle van de broodtrommel

Voor de meesten zit de zomervakantie er (helaas) op en zijn de kinderen weer naar school. Veel kinderen blijven over en krijgen vanuit huis een broodtrommeltje mee. Maar waar kun je op letten als je een gezonde en verantwoorde broodtrommel wilt meegeven? Michelle en Manon, auteurs van het boek Wegwijs in de voedingsjungle, geven vijf tips.

 

1) De basics voor in de trommel

Een gezonde broodtrommel bevat in ieder geval deze basics: volkorenbrood (of andere volkorengranen), groente en/of fruit. Als je die elke dag combineert tot een lekkere lunch, met daarbij wat drinken, zoals water of melk, ben je sowieso goed bezig!

 

2) Beleg bewust

Door te variëren met gezond beleg krijgt je kind verschillende voedingsstoffen binnen, maar niet te veel zout of suiker. Gezonde hartige keuzes zijn bijvoorbeeld een gekookt of gebakken eitje, 30+ kaas of magere kipfilet. Denk bij smeren aan pindakaas, notenpasta of humus. Voor zoet beleg kun je het beste kiezen voor een boterham met plakjes fruit of appelstroop.

 

3) Verandering van spijs doet eten

Ook kinderen houden van afwisseling in hun broodtrommel, dus kies eens voor iets anders dan de boterham. Bijvoorbeeld een mueslibol met (30+) kaas en daarbij wat plakjes komkommer, of een volkorenwrap met hummus met wat blaadjes sla of spinazie.

 

4) Een gezond extraatje

Ieder kind wordt blij van een lekker extraatje. Stop daarom af en toe een handje ongezouten noten of gedroogd fruit, zoals rozijnen of abrikozen, in de trommel. Lekker en ook nog eens gezond. Om het extra leuk te maken: stop er een lief briefje bij.

 

5) Een keer tijd over?

Wil je een keer echt iets anders meegeven, en heb je ’s avonds wat tijd over? Maak dan eens een aardappeltortilla. Extra lekker met paprika, prei en magere spekjes erdoor. Goed gaar bakken, ’s nachts laten afkoelen en ’s ochtends vanuit de koelkast zo in de broodtrommel.

Wegwijs in de voedingsjungle
Behoefte aan meer van deze tips? In het boek ‘Wegwijs in de voedingsjungle’ beantwoorden voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden veelvoorkomende vragen van ouders over voeding voor kinderen van 0 tot 9 jaar. Op basis van wetenschappelijke inzichten geven zij tips, adviezen en praktische overzichten die je snel wegwijs maken in de voedingsjungle. Ook vind je in het boek makkelijke (en lekkere) recepten voor gezonde maaltijden en tussendoortjes voor kinderen.

 

 

Wegwijs in de voedingsjungle | Gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 9 | Michelle van Roost en Manon van Eijsden | ISBN 9789021567495 | € 20,-