5 tips om de boot winterklaar maken

Weet je nog, dat afgelopen zomer het goede idee boven kwam drijven, om een bootje te kopen? Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer weer er bij komt kijken. Op zich niet zo gek, want een eigen boot moet je nu eenmaal ook goed onderhouden, wil je er jaren plezier van hebben. De zomer is voorbij, de winter voor ons. Dit is de periode dat de meeste bootjes uit het water gehaald worden. En wanneer je lang plezier wil hebben van je boot, kun je deze het beste binnen (in een loods) stallen. En dit is natuurlijk ook het moment om het onderhoud van de boot op te pakken. Om je op weg te helpen heb ik hier vijf tips om te doen, voor je je boot voor de winter opbergt. 

1. Voorkom bevriezing

Je wilt natuurlijk niet dat er tijdens de winter onderdelen stuk gaan door bevriezing. Nu kun je de gok nemen en denken, zulke strenge winters hebben we niet meer… Maar spijt is een hinkende bode. Het is dus verstandig om het drinkwatersysteem overal waar mogelijk af te tappen. Wanneer je alles hebt afgetapt, blaas je de leidingen door met lucht om de leidingen leeg te krijgen. Heb je een boot met een systeem waarbij dit niet lukt, zorg er dan voor dat er antivries in de leidingen van het drinkwatersysteem zit en geen water, dit kan namelijk bevriezen. Antivries beschermt ook tegen schade aan je scheepsmotor, dat is wel het laatste waar je door bevriezing schade wil hebben. Kortom, zet antivries bestellen sowieso op je lijstje. 

2. Ververs de motorolie

Een motorblok is een belangrijk onderdeel van je boot en daar moet je goed voor zorgen. Ververs daarom altijd de motorolie, ook wanneer je denkt, mwah dat kan nog wel. 

3. Wat te doen met de accu?

Heb je een boot met een accu die je makkelijk los kunt meenemen, neem deze dan altijd mee naar huis! In huis staat hij namelijk een stuk comfortabeler dan in een koude loods. Maar helaas kan dat niet bij iedere boot en ook dan, of eigenlijk juist dan, verdient de accu wat aandacht. Wat je kunt doen is de acculader via een geprogrammeerde tijdschakelklok aan te sluiten op de accu. Volgens insiders kun je namelijk beter de accu ééndag in de maand aan de lader hangen, dan continu laten druppelen. 

4. Reparaties

Voordat je je boot voor de winter opbergt, kun je eventuele reparaties uitvoeren. Het is altijd fijner om te nu te doen, dan wanneer je je boot weer uit de stalling haalt. Want dan zit je echt niet meer te wachten op het fixen van je boot, dan wil je gewoon meteen lekker kunnen varen.

5. Schoonmaken

Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van je boot. Verwijder gele aanslag en eventuele roestvlekken en poets je bootje mooi op voordat hij naar de winterstalling gaat. Want ook hierbij geldt dat wanneer je je boot in het voorjaar weer ophaalt, het heerlijk is dat deze al schoon is.


Reacties

Geef een reactie