Wat je als papa moet weten over de bevalling

Er is voor een vader niets zo magisch om te zien als een vrouw die zwanger is van zijn kind. Toch zijn die laatste loodjes best hard werken, ja ook voor de papa in spe. Niet alleen de zwangere vrouw kijkt uit naar de bevalling, ook als vader is de bevalling een moment om naar uit te kijken. Er gaat zoveel veranderen! Voor je het weet ga je van het kopen van sexy lingerie, naar het bestellen van Dryandcool – Incontinentie ondergoed . Geloof me, daar moet je je op voorbereiden!

Maar eerst die bevalling. Wat kun je als vader en man van een bevallende vrouw verwachten?

De bevalling begint

In de ideale situatie begint de bevalling op natuurlijke wijze. De bevalling begint écht wanneer de weeën twee uur lang minimaal om de 10 minuten komen. Bereid je dan maar voor op het echte werk. Wanneer de bevalling niet op een natuurlijke manier begint, zul je naar het ziekenhuis moeten om de weeën op te wekken. Of er staat een keizersnede gepland. Dan kun je nu stoppen met lezen en gaan googlen naar keizersnedes.

De weeën in het beginstadium van de bevalling zijn nog goed op te vangen door de vrouw. Grapjes kunnen er nog gemaakt worden en eventueel kun je een filmpje aanzetten voor wat afleiding.

Een warm bad klaarmaken voor je vrouw zal ze zeker waarderen. Hoewel sommige vrouwen liever onder de douche deze weeën opvangen. Vraag aan haar wat haar wensen zijn en spring daarop in. Wees niet opdringerig.

De bevalling is echt begonnen

Voel je niet schuldig om even te gaan slapen nu het nog kan. Je vrouw roept je echt wel wanneer dat nodig is. En jij als kersverse vader kan die rust echt nog wel gebruiken.

De weeën worden heftiger. Als je vrouw er behoefte aan heeft, kun je haar onderrug masseren. Ook kun je samen de weeëndans doen. Deze heb je waarschijnlijk voorbij zien komen tijdens de pufcursus. Laat dit proces volledig aan je vrouw over, want iedere vrouw wil en doet het anders.

Bel op tijd de verloskundige. Want wanneer de bevalling écht begonnen is, zou het wel eens plotseling heel snel kunnen gaan.

Ze mag gaan persen

Dit is een heftig stukje voor de man. Want vlak voor de vrouw mag gaan persen, schreeuwt ze het uit dat ze niet meer kan. Of ze schreeuwt hele andere dingen die je niet horen wil. Wanneer ze mag gaan persen, zal dat een hele opluchting voor haar zijn.

Tot ze drie keer geperst heeft, dan realiseert ze zich dat ze dit eigenlijk ook helemaal niet wil. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze schreeuwt: knip mij maar helemaal open. Wat er dan dor jouw hoofd schiet, is niet te beschrijven. Maar positief is het niet. Probeer toch ten alle tijden je vrouw te coachen, gerust te stellen en te ondersteunen. Ook wanneer ze schreeuwt dat jij uit haar leven moet verdwijnen.

Je kunt proberen om een washandje op haar voorhoofd te leggen. Maar sta niet raar te kijken wanneer ze dit washandje naar jouw voorhoofd smijt. Wees ook niet gefrustreerd wanneer ze het washandje van de verloskundige wel accepteert.

Het hoofdje komt

Oké, nu moet je even heel goed voor jezelf bepalen of je dit wil zien of niet. Het kan een magische ervaring zijn, maar het kan ook een traumatische ervaring zijn. Mocht je hier van te voren niet over nagedacht hebben, dan raden we je aan om het niet te doen. Beter voorkomen dan genezen.

new-born
Afbeelding: pixabay.com

Daar is de baby!

Het moment is aangebroken! Het moment waarop je al het bovenstaande in één klap vergeet. Je baby is geboren.

 

 

 

 


Reacties

Eén reactie op “Wat je als papa moet weten over de bevalling”

  1. […] Leestip! Wat papa moet weten tijdens de bevalling […]

Geef een reactie