Het grootste zeecentrum van Europa: Nausicaá

Nausicaá nodigt bezoekers uit om een duik te nemen in de dieptes van de oceaan. Het oceanium is niet alleen het grootste aquarium van Europa waar men zich tussen droom en werkelijkheid waant. Het is tevens een ontdekkings- en onderzoekscentrum met focus op het milieu en de duurzame relatie tussen mens en oceaan.

Grootste aquarium van Europa
Achter een enorme glazen wand, van 5 meter hoog en 20 meter breed, kan je duizenden dieren van dichtbij observeren. In het gigantische aquarium – met 10.000 m3 water – leven grijze haaaien, mantaroggen, adelaarsroggen en grote scholen vissen. Wandelend door een 18 meter lange onderwatertunnel zien bezoekers de meest bijzondere soorten aan zich voorbij gaan. Een betoverende ervaring.

Het belang van de zee voor de mens
Nausicaá zet woorden als duurzaamheid, natuurbescherming centraal in het programma dat zij haar bezoekers biedt. “Samen sterk voor de oceaan” is dan ook de boodschap. Een bezoek aan het schitterende complex moet naast ‘mooi’ of ‘spannend’ ook leerzaam zijn. In de show “Het Leven in de 5 oceanen van onze planeet” worden bezoekers geïnformeerd over verantwoord toerisme (bijvoorbeeld in relatie tot koraalriffen), op het belang van de gezonde oceanen voor een ecologisch evenwicht en op de gevolgen van klimaatverandering. Langs de route die de bezoeker aflegt worden actuele vragen beantwoord, zoals: wat is het broeikaseffect? Wat zijn de gevolgen van de enorme CO2 uitstoot? En wat kun je zelf doen voor een beter milieu?

Bewustwording door educatie
Nausicaá gelooft niet in doemdenken over het milieu en de toekomst van onze zeeën en oceanen. Het grootste aquarium van Europa probeert juist op positieve, toegankelijke en educatieve wijze de pracht, grootsheid en oneindigheid van de oceanen onder de aandacht te brengen. Onder het thema ‘Over kusten en mensen’ maak je kennis met de wereld waar de zee en het land elkaar ontmoeten. Kom oog in oog te staan met zeeleeuwen, pinguïns, kwallen en plankton en leer alles over kustbewoning, ecosystemen en koralen. Geïllustreerd door de prachtige aquaria wordt de boodschap van Nausicaá nog duidelijker: zorg voor de zee, want de biodiversiteit is de basis van al het leven op onze blauwe planeet.

Nausicáa ligt in Boulogne-sur-Mer, op 3 uur rijden van de Nederlandse grens. Net wat ver voor een dagtrip, maar gelukkig heeft de regio genoeg te bieden voor een (lang) weekend. Bewonder de Côte d’Opale, wandel door het natuurpark dat de stad omringt of bezoek de charmante kustplaatsen.