herbruikbare luiers

Wat ik niet wist over herbruikbare luiers

Nu kun je bij dit onderwerp misschien denken, laat dat maar aan de moeders over. Maar een echte betrokken en stoere papa deinst niet terug voor het verschonen van een vieze luier. Sterker nog, hij verdiept zich in dit onderwerp, want ook papa wil het beste voor zijn kleintje. En zo leer je als papa gaandeweg steeds meer over het ouderschap en alles wat erbij komt kijken.

Herbruikbare luiers?

Zo heb ik mij onlangs verdiept in herbruikbare luiers. En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het gebruik van herbruikbare luiers in eerste instantie niet echt zag zitten. Maar goed, ik zag mezelf een aantal jaren geleden überhaupt geen luiers verschonen, en moet je mij nu eens zien. En toen ik eens ging uitzoeken naar de voordelen van herbruikbare luiers, werd ik al vrij snel overtuigd.

Goedkoper en beter voor het milieu

Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je uiteindelijk met het gebruik van herbruikbare luiers stukken goedkoper uit bent. In eerste instantie is de aanschaf misschien een behoorlijke hap uit je portemonnee, maar na een tijdje zul je dit toch echt gaan terug verdienen. Bovendien zijn herbruikbare luiers ook veel beter voor het milieu. Een gemiddeld kind gebruikt zo’n vier- tot achtduizend luiers. Moet je je eens voorstellen wat voor afvalberg dat zal zijn. Maar dat niet alleen, denk een aan alle bomen en al het plastic dat gebruikt wordt om deze luiers te maken. Alle chemicaliën die nodig zijn en vervolgens ook bij het afval terecht komen. Al het transport dat nodig is om de luiers in en uit de winkels te krijgen. Kortom, het is onvoorstelbaar wat voor effect het heeft op het milieu. Om nog maar te zwijgen over de chemicaliën die op de billen van je baby terecht komen. Deze chemicaliën zouden zelfs veranderingen in het immuunsysteem kunnen veroorzaken.

Minder vaak verschonen

Toen ik hier even logisch over na ging denken, was ik eigenlijk al om. Maar er zijn nog meer voordelen aan herbruikbare luiers waar je in eerste instantie misschien niet direct aan denkt. Zo obsederen herbruikbare luiers bijvoorbeeld veel meer dan wegwerpluiers. Inmiddels spreek ik uit ervaring. Met een herbruikbare luier hoef ik mijn kleintje niet meer midden in de nacht te verschonen, als dat niet overtuigend is, dan weet ik niet wat de gebroken nachten met je gedaan hebben.

En dan nog het laatste, het puntje waar ik het meeste tegenop zag. Het uitspoelen en wassen van de herbruikbare luiers. In de praktijk blijkt dat het eigenlijk net zo simpel is als het doorspelen van het toilet en het verzamelen van wasgoed. Hoewel menig papa het niet eens voor elkaar krijgt om zijn sokken in de wasmand te krijgen, is het allemaal echt niet zo ingewikkeld. Kom op papa’s, ook hier deinzen we toch niet voor terug? En mocht het hier toch echt te ver voor je gaan, dan kun je dit gedeelte altijd nog aan je vrouw overlaten.


Reacties

Geef een reactie