Hoe kun je hout goed stoken?

Een haardje in huis is iets waar iedereen blij van wordt. De warmte van een haard is heerlijk. De sfeer van een haard met vlammen is gezellig en op de juiste momenten ook romantisch. En als man des huizes is het natuurlijk het ultieme geluksgevoel om zo’n haard aan te kunnen steken. Maar wat is nu de juiste manier om hout te stoken?

Om zo’n perfect haardvuurtje te creëren heb je een aantal tips nodig. Welk openhaardhout heb je nodig? Begin je boven of onder het vuur aan te steken? Kortom, even verdiepen in hoe je hout goed kunt stoken kan geen kwaad.

Houtsoorten voor de open haard

Er zijn vele soorten brandhout voor je open haard, de vraag is welk hout je zelf fijn vindt om te stoken. Zo geven hardhoutsoorten bijvoorbeeld meer warmte dan lichtere houtsoorten. Maar lichtere houtsoorten zijn weer een stuk goedkoper en de verbranding van lichtere houtsoorten zijn, niet geheel onbelangrijk, een stuk schoner. Naaldhout kun je ook beter niet gebruiken voor een open haard, aangezien deze houtsoort snel vonkt. Berkenhout daarentegen brandt snel met mooie vlammen. Eikenhout brandt ook lang en geeft weinig rook, ook erg fijn voor in een woonkamer.

Maar de belangrijkste regel is dat je geen hout gebruikt met verf- of lakresten, spaanplaat, mdf, plastic, afval en andere materialen met schadelijke bestanddelen. Dit is erg slecht voor je gezondheid en daarbij ook niet goed voor je haard en schoorsteen.

Haard aansteken

Wanneer je de juiste houtsoort gevonden hebt, kun je je haard aansteken. Begin je boven of onder het vuur aan te steken? Het kan op beide manieren, maar volgens de experts is een haard aansteken via de bovenkant, de beste manier. Het hout vat op deze manier geleidelijk vlam en komt er daardoor ook minder rook vrij. Belangrijk bij het aansteken van je haard is dat je klein moet beginnen. En zorg dat er voldoende zuurstof is om een mooi vuurtje te maken. 

Wanneer je een vuurtje hebt, moet je er natuurlijk voor zorgen dat het blijft branden. Doe rustig aan en gooi nooit gehaast blokken hout op je vuur. Wanneer je in een zeer geïsoleerde woning woont, kan het goed zijn om wat frisse lucht in je woning te laten. Zet dan ook een raampje open.

Duurzaam stoken

Wanneer je graag duurzaam wilt stoken, let dan ook nog even op de volgende tips.

  • Zorg voor een goede trek. Controleer de schoorsteen regelmatig of laat dit doen indien nodig.
  • Zet een gietijzeren haardplaat tegen de achterkant van de muur. De warmtestraling wordt daarmee met 50% verhoogd. 
  • Wanneer het mistig is of windstil, kun je beter niet stoken. De rook blijft dan hangen en dat kan plaatselijk luchtvervuiling veroorzaken.