Waarom zou je een auto importeren?

Wanneer mannen zo onder elkaar communiceren, komen er verschillende onderwerpen aan bod. Veel van die onderwerpen zijn echte mannendingen. Dingen waar vrouwen een stuk minder in geïnteresseerd zijn. Zo had ik onlangs een gebrek met een vriend over auto’s. Niet zomaar over de nieuwste snufjes en modellen, maar over het importeren van auto’s. Hij was namelijk bezig met een auto te importeren uit Duitsland.

Waarom een auto importeren?

De eerste vraag die in me opkwam, was natuurlijk waarom je nou een auto zou importen uit Duitsland? Ik bedoel, er zijn toch genoeg occasions in Nederland? Maar hij wist me ervan te overtuigen dat er een veel breder aanbod in gebruikte auto’s is,  die bovendien vaak ook voordeliger aangeboden worden. Auto’s worden in Duitsland anders afgeschreven en profiteren van gunstigere belastingregels. En wanneer je zoekt naar een jong gebruikte auto’s met relatief lage kilometerstanden, kun je zelfs nog aanspraak maken op Europees geldende fabrieksgarantie, tot de leeftijd van twee jaar. Ook staat Duitsland bekend om het goed onderhouden van zijn auto’s. Al met al, auto’s importeren kan dus erg voordelig uitpakken!

Waarmee rekening houden?

Maar er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden bij een koopproces van een importauto. Vooral op het gebied van kosten, is iets om rekening mee te houden, want dat is natuurlijk meer dan alleen de aanschafprijs. Denk aan bpm, btw, de RDW-keuring en tenaamstelling. De bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) is hierin de belangrijkste en kan op verschillende manieren berekend worden. Btw komt tevoorschijn wanneer je een zeer jonge gebruikte auto, met weinige kilometers aanschaft. Deze auto kan dan als nieuw worden beschouwd door de Belastingdienst. Dan heb je niet alleen meer te maken met bpm, maar moet ook de btw worden afgedragen. Ook moet een geïmporteerde auto bij de RDW gekeurd worden, pas dan kan de bpm-aangifte voor de auto worden ingediend bij de Belastingdienst. En als laatste ontvangt de eigenaar dan het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode.

Mooie auto rijden

Maar goed, wanneer je dit allemaal gewoon netjes regelt, rij je wel in een mooie bak! Auto’s uit Duitsland zijn vaak ook nog eens veel luxer uitgerust. Uiteindelijk komt het erop neer dat je niet eens zo heel ver te zoeken voor een belachelijk mooie auto. Kortom, ik weet wel waarom je een auto zou moeten importeren.