Waarom lezen vaders niet over het ouderschap?

door

in

Wanneer ik naar de volgers van Ja-papa kijk, dan is 80% van deze volgers een vrouw. Serieus, 80%. Dat zal ongetwijfeld grotendeels komen doordat de Ja-papa’s er fantastisch uitzien, maar ik denk dat mannen ook simpelweg minder lezen over dit onderwerp.

Geen opvoedblogs

Vaders lezen geen opvoedblogs, of wat dan ook over het ouderschap. Nou ja, de meeste mannen niet. En als ze al wat lezen, dan is dat zeker niet zoveel als moeders dat doen. Maar waarom?

Ik zou je geen zinnig antwoord kunnen geven op deze vraag. Dus geef ik je gewoon een heel slecht seksistisch antwoord.

  • Echte mannen weten de weg en hebben dus geen routebeschrijving nodig.
  • Echte mannen hebben geen hulp nodig.
  • Echte mannen hebben belangrijkere dingen te doen.
  • Vrouwen hebben meer tijd om te lezen, de keuken is immers zo opgeruimd.
  • Als je al niet geïnteresseerd bent in opvoedboeken, waarom zou je dan wel blogs gaan lezen?
  • Mannen kijken liever sport.

De bovenstaande feiten berusten natuurlijk totaal niet op waarheden. Maar wat is het dan wel? Want vaders hebben een grotere rol in dat hele ouderschap en opvoedingsprocessen dan ooit tevoren. Moeten papa’s niet ook opzoek naar adviezen, ervaringen en informatie over het ouderschap? Misschien moeten we het aantrekkelijker maken met pop-up banners vol met grote tieten en grote monster trucks.

De moeder is de opper-opvoeder

Of moeten we gewoon accepteren dat het ouderschap nog steeds grotendeels het meest serieus genomen wordt door de vrouw? De moeder is immers de opper-opvoeder vanaf het prille begin. Een baby overleefd het niet zonder de moeder, het is wetenschap (oké dat is het niet, maar uitgaande van mijn eigen situatie zou een baby het niet overleven).

Ik denk niet dat het vele lezen over het ouderschap en opvoeding veel te maken heeft met daadwerkelijk een goede opvoeding geven en een goede ouder zijn.

 

Want als de moeder de opper-opvoeder vanaf het prille begin is, waarom moet zij dan zoveel lezen over het ouderschap?