Kinderen veilig op internet

door

in

Een paar blogs geleden riep ik wat dingen over hoe Microsoft ouders in de gelegenheid brengt om hun kinderen te beschermen op het grote boze internet. Het was meer een soort knipoog naar het ‘hippe’ Apple en Google. Maar uit de reacties bleek dat er toch wel wat mensen bezig zijn met deze vraag; hoe bescherm ik mijn kinderen op het internet? Op veel onderdelen is het digitaal opvoeden niet anders dan het ‘gewone’ opvoeden, alleen de grenzen zijn wat minder duidelijk en de consequenties zijn soms slecht te overzien. ‘Voor het donker thuis’ is een prima regel voor kinderen. Het is duidelijk en goed controleerbaar voor zowel ouder als kind. Op het internet zijn de grenzen allemaal wat vaag en ben je nagenoeg altijd 2 klikken verwijderd van dingen waar je je kind liever niet mee confronteert.

Naar aanleiding van die reacties heb ik besloten om toch wat hierover op onze site te delen. Waarom niet 🙂

Het draait in de kern om drie zaken:

– Identiteit

– Veiligheid

– Realiteit

 

Identiteit

Het is uiterst belangrijk dat je kinderen begrijpen (zover dat mogelijk is – in termen van besef) dat je online identiteit je hele leven mee gaat. Rare grapjes, foto’s, plaatjes die aan je profiel hangen, op welke website dan ook, hangen daar tot in lengte van dagen. Profiling (profiel informatie opslaan en gebruiken) is de belangrijkste inkomsten bron op het internet. Nu én in de toekomst. De verwachting is dat profiling zich nog verder gaat ontwikkelen en straks bijvoorbeeld een rol gaat spelen in sollicitatie procedures. Wat nu al het geval is met LinkedIn overigens. Dat is niet erg, maar het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn en je kind daarvan bewust te maken…

Veiligheid

Om je identiteit goed te beschermen zijn er natuurlijk voor de hand liggende zaken zoals een complex wachtwoord, wachtwoorden NOOIT delen, alleen informatie delen die je ook zou kunnen delen met iemand die je voor eerst tegenkomt op straat, enz. Veiligheid werkt op internet twee kanten op. Je kunt onveilig zijn omdat iemand je accounts misbruikt of hacked, maar je kan je ook ‘veilig’ voelen. Of misschien is onschendbaar een betere omschrijving. Als het gaat om online pesten is dat een groot probleem. Iets wat sommige kinderen nooit hardop durven zeggen, schrijven ze wel! Voorbeelden genoeg, maar het recente verhaal van het Canadese meisje laat wel heel weinig aan de fantasie over. Dit raakt meteen het volgende onderdeel.

Realiteit

Er is een dunne lijn tussen de realiteit en fictie als het gaat om internet. Wat is waar en wat niet? Wie kan je vertrouwen en wie niet? Het zijn maar grapjes, dat moet toch kunnen? Waar ligt de grens? Wat zou je op het schoolplein doen? En mijn motto; Is er iets dat jij graag wilt, geef dan zelf het goede voorbeeld!

Voor alles geldt, net als in het gewone leven, blijf in gesprek en hou een gezonde interesse voor alles wat je kind aan het ondernemen is. Laat je kinderen uitleggen op welke sites ze komen, welke games ze spelen, hoe die werken wat ze daar doen, waarom en met wie.

Er is op het internet veel info over dit onderwerp te vinden, deze site wil ik in ieder geval meegeven: http://www.digibewust.nl/onderwerpen/veilig-internet-voor-kinderen


Reacties

2 reacties op “Kinderen veilig op internet”

 1. maaike avatar
  maaike

  Helemaal eens!

  In gesprek blijven is zooo belangrijk!!

  (en ook zooo moeilijk.. )

  1. Paul avatar
   Paul

   Zeker waar, je wordt zo snel meegenomen in de drukte van alle dag..