Top 5 mooiste trektochten in Peru

Vergeet de Alpen en het Himalayagebergte, de Peruaanse Andes, dat is waar wandelaars en klimmers hun avontuurlijke hart kunnen ophalen. Majestueuze pieken, pittoreske valleien, een unieke flora en fauna en archeologische vondsten uit pre-Inca beschavingen: Peru is een paradijs voor klim- en wandelliefhebbers met een liefde voor cultuur en geschiedenis. Van beginner tot doorgewinterde wandelaar, de Peruaanse paden bieden voor elk wat wils. Wij zetten de 5 mooiste trektochten in Noord en Zuid-Peru voor je op een rij:
1. Cordillera Huayhuash
Gelegen ten zuiden van de Cordillera Blanca, op de grens van de regio’s Huánuco, Áncash, Pasco en Lima, vind je één van de mooiste wandelspots in de Peruviaanse Andes: de Cordillera Huayhuash. Dit beeldschone deel van Peru wordt beschouwd als één van de meest spectaculaire bergketens ter wereld. De uitdagende 180 kilometerlange wandeltocht duurt 12 dagen en loopt door enkele van de mooiste bergen van Peru, zoals Yerupajá (6.617m), Siulá (6.344m) en Jirishanca (5.446m). Is 12 dagen wandelen net iets teveel? Loop dan de 5 of 7-daagse route en maak kennis met de verborgen schatten van dit relatief onbekende deel van Noord-Peru.

2. Santa Cruz Trek – Cordillera Blanca
Dit is zonder twijfel één van de mooiste wandeltochten ter wereld. De populaire 4- daagse route start in Vaqueria (3,700m) of Cashapampa (2,900m), vlakbij de plaats Huaraz in de regio Áncash, zo’n 400 kilometer ten noorden van Lima. Tijdens de 62 kilometerlange tocht passeer je gletsjervalleien, kraakheldere meren, waaronder het schilderachtige Llanganuco-meer, om uiteindelijk de pas van Punta Union (4.750m) te bereiken. De beste periode om de Santa Cruz Trek te maken is mei-september.

3. Ausangate Trek – Regenboog Berg
Op zo’n 170 kilometer ten zuidoosten van de voormalige Inca-hoofdstad Cusco ligt de indrukwekkende bergketen Vilcanota waar je onder andere Cusco’s hoogste berg Ausangate (6.372m) vindt. Hoogtepunt van de pittige 6-daagse Ausangate Trek is zonder twijfel de gekleurde heilige berg van Vinicunca. Gezien de moeilijkheidsgraad van de tocht (C) is het aan te raden goed voorbereid aan de tocht te beginnen. Is 6 dagen hiken net iets ‘too much’, dan zijn er ook voldoende andere opties om alsnog de Regenboog berg te bezoeken.

4. Salkantay Trek – Machu Picchu
Hét alternatief voor de Inca Trail Machu Picchu is zonder twijfel de 74 kilometerlange Salkantay Trek. Deze 5-daagse route dankt zijn naam aan de gelijknamige berg de Salkantay (6.271m) en neemt wandelaars mee op een fantastisch avontuur door de Andes naar de verborgen Inca-stad Machu Picchu. De Salkantay Trail start op zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Cusco en verbindt de steden Mollepata en Cusco met Machu Picchu. De sterk afwisselende natuur maakt deze route een must voor natuurliefhebbers met conditie.

5. Choquequirao Trek
Choquequirao is zonder twijfel één van de best bewaarde geheimen in Zuid-Peru. De archeologische vindplaats ligt op zo’n 200 kilometer ten noordwesten van Cusco en wordt gezien als de ‘zusterstad’ van Machu Picchu. Tijdens de 4-daagse Choquequirao Trek maak je een spectaculaire afdaling naar de Apurimac-kloof om vervolgens te ‘klimmen’ naar de fascinerende verborgen Inca-stad van Choquequirao. De tocht is zwaar, maar de schoonheid en vergezichten die je tijdens deze wandeling hebt maken alles goed.

 

Uitgelichte afbeelding: Regenboog Berg – © Salkantaytrekking.com