Tips voor het inrichten van een kindvriendelijke badkamer

door

in

Iedereen denkt altijd maar dat de badkamer moeders domein is. Dat moeders daar hun energie vandaan halen en even tot rust komen. Maar de badkamer is een kamertje waar je als vader ook prima even terug kunt trekken. En dus wil ik bij deze het recht op de badkamer terugeisen. Ook papa’s willen de badkamerdeur af en toe op slot doen!

Maar goed, die kinderen zijn er ook en het is toch ook wel fijn als ze zo nu en dan schoongemaakt kunnen worden. Want men, wat kunnen die kotertjes zichzelf vies maken! Dus ook voor kinderen moet de badkamer een fijne en aantrekkelijke plek zijn om te verblijven. Maar hoe maak je een badkamer kindvriendelijk?

Evenwicht tussen kind en ouder

Om te beginnen hoeft een kindvriendelijke badkamer niet gelijk een kinderkermis te worden. Want zoals je in de eerste alinea hebt kunnen lezen, ook vader en moeder zijn er graag. Doe daarom rustig aan me toe badeendjes en een toiletbril hoeft echt geen knalroze kleur te hebben om kindvriendelijk te zijn. Zoek dus naar een goed evenwicht zodat zowel de ouder als het kind zich thuisvoelt in de badkamer.

Kies de juiste accessoires

Tegenover elke accessoires voor het kind, staat een accessoires voor de ouder. Wc brillen en toiletrolhouders, geloof me daar hebben kinderen geen mening over. Maar laat het kind dan een zeeppompje uitzoeken, of een badmat. Over het algemeen zijn dit soort accessoires ook makkelijker te vervangen. 

Zet een krukje neer

Je kunt ervoor kiezen om een verlaagd wasbakje te plaatsen voor de kinderen, maar realiseer je wel dat kinderen snel groeien! Binnen een paar jaar zijn ze boven het verlaagde wasbakje uitgegroeid en dat haal je echt niet zo gemakkelijk weer weg. Zet daarom gewoon een krukje neer waar je kind op kan gaan staan om bij de hoge wasbak te kunnen komen. Veel makkelijker én efficiënter.

Een bad, een douche of beide?

Deze keuze is ten eerste afhankelijk van de ruimte die je hebt voor je badkamer. Past er sowieso geen bad in de ruimte, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Heb je wel ruimte voor een bad, dan zal een bad zeker bijdragen aan een kindvriendelijke badkamer. Een badritueel kan een ontspannende manier zijn voor kinderen om de dag af te sluiten en klaar te maken voor bed. Maar een douchecabine is dan weer ideaal om de kinderen even snel af te spoelen wanneer ze weer eens ontiegelijk vies zijn geworden. Een bad en een douche, ze hebben beide voor- en nadelen.

Thermostatische kraan

En als laatste en eigenlijk ook de belangrijkste tip: installeer een thermostatische kraan! Voor kinderen is het water al snel te heet en de tere huidjes zijn dan ook zo verbrand! Met een thermostatische kraan kun je de temperatuur van het water heel gemakkelijk afstellen. En veel thermostatische kranen hebben een veiligheidsknopje zodat de kraan niet zomaar te heet gezet kan worden. Een musthave in een kindvriendelijke badkamer dus!