Onze tips voor schone jaloezieën

Er zijn een paar dingen in het huishouden die altijd worden vergeten bij het schoonmaken of gewoonweg worden genegeerd omdat ze een beetje meer inspanning vergen. Een van deze dingen is zeker de jaloezieën – hoe praktisch ze ook zijn, ze zijn vervelend om schoon te maken. Omdat het onderhoud van jaloezieën ook het schoonmaken omvat, hebben we enkele reinigingsmethoden en huishoudtips samengesteld om het reinigen van jaloezieën gemakkelijk te maken. 

Het schoonmaken van jaloezieën: stof is de grootste vijand

Jaloezieën zijn voortdurend in gebruik als zonwering, dus na een bepaalde tijd hopen zich onzuiverheden en stof op. Vooral houten jaloezieën moeten regelmatig worden afgeveegd met een stofdoek om te voorkomen dat het stof in het hout terechtkomt. In plaats daarvan kun je ook een geschikt zuigvoorzetstuk voor de stofzuiger gebruiken en deze op het laagste niveau instellen. Er zijn speciale jaloezieën reinigers verkrijgbaar bij de speciaalzaak, waarmee je meerdere lamellen tegelijk kunt afstoffen – dit bespaart je op de lange termijn veel tijd.

Als je het stof met vocht wilt verwijderen, dan kun je het beste een zachte, vochtige doek met een beetje afwasmiddel gebruiken. Werk bij het reinigen van de lamellen van boven naar beneden. Droog de jaloezieën vervolgens af met een schone doek om het vuil volledig te verwijderen.

Belangrijk: Gebruik nooit een stoomreiniger voor houten jaloezieën! De stoom laat het hout opzwellen, waardoor het lelijk wordt en kan barsten.

Reinigen van aluminium jaloezieën in een waterbad

Omdat aluminium minder gevoelig is voor vocht dan hout, zijn de jaloezieën ook makkelijker te reinigen. Bij hardnekkig vuil maak je de jaloezieën eenvoudigweg schoon in een waterbad; dit reinigt zowel de lamellen als de koorden. Voeg een beetje mild wasmiddel toe aan het bad. Plaats de gesloten jaloezieën in het bad, trek de lamellen uit elkaar en laat ze een tijdje weken. Sluit vervolgens de jaloezieën weer en haal ze er verticaal uit, zodat het overtollige water kan weglopen.

Tip: Nadat je het vuile water uit de badkuip hebt laten lopen, gebruik je de douchekop om de jaloezieën schoon te maken. De jaloezieën zien er weer zo goed als nieuw uit.


Reacties

Geef een reactie