Dekbed kopen voor je kind

Wanneer je papa wordt, moet je je opeens gaan verdiepen in bepaalde dingen, waarvan je nooit had gedacht dat je je daar nog eens in verdiepen zou. Dat zijn dingen van slaappatronen van een baby tot het uitzoeken van het juiste beddengoed voor je kind. Er zijn blijkbaar zoveel dingen waar je op letten moet voor je iets doet of koopt. Maar nachtrust is een heel belangrijk puntje. Sterker nog, nachtrust is alles! En daar doe je als kersverse papa dan ook alles voor. Ook wanneer je je moet verdiepen in het juiste dekbed voor je kind.

In eerste instantie denk ik, joh geef dat kind een dekentje en ga slapen. Maar in de praktijk werkt dat dus niet zo. Er blijken namelijk nogal wat soorten dekbedden voor je kind te zijn. Daarbij zijn er ook nog wat dingen om rekening mee te houden. Is het dekbed bijvoorbeeld makkelijk te wassen voor als je kind weer eens in bed heeft geplast.

In dit artikel vertel ik je welke soorten dekbedden je kunt kopen voor je kind. Maar voor ik alle soorten op je afvuur, is er een heel belangrijk punt: Dekbedden zijn niet geschikt voor kinderen onder de 12 maanden, omdat dit kan leiden tot oververhitting en verstikking. Voor baby’s zijn er speciale dekbedden en dekentjes waarmee je een wiegje of ledikantje kunt opmaken. Wat ook veel gebruikt wordt bij baby’s, zijn speciale slaapzakjes.

Voor peuters zijn er ook speciale dekbedden te koop. In deze leeftijdscategorie moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden dat het dekbed niet te zwaar is voor je peuter. En vooral belangrijk, het dekbed moet makkelijk te wassen zijn, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wanneer je kind groter wordt en naar een eenpersoons bed verhuist, kun je gaan kijken naar de volgende soorten dekbedden.

Er zijn twee soorten vulling als het gaat om dekbedden: natuurlijk en synthetisch. Wanneer je kind last heeft van allergieën, kun je het beste kiezen voor een synthetisch dekbed.  Maar natuurlijke dekbedden zijn weer lichter en toch even warm.

Natuurlijke vullingen zijn zacht en ademen goed. Meestal zijn natuurlijke dekbedden gevuld met veren (eend of gans) of dons. Met dons gevulde dekbedden zijn normaal gesproken gevuld met pluizige veren uit het borstgedeelte van de vogel. Deze dekbedden zijn licht van gewicht en bieden toch optimale warmte. Een natuurlijk dekbed kan ook gevuld zijn met veren. Dit is meestal een goedkoper dekbed dan een donzen dekbed, maar wel  zwaarder omdat de veren groter en robuuster zijn. Wol of een zijde vulling valt ook onder de natuurlijke vullingen van een dekbed.

Synthetische vullingen zijn dus een goede optie voor kinderen die allergisch zijn voor veren, dons of huisstofmijt. De synthetische vezels ademen ook wel, maar vaak wat minder dan de natuurlijke vullingen. Wel een groot voordeel is dat synthetische vullingen veel regelmatiger gewassen kunnen worden dan natuurlijke vullingen.

Kortom, wanneer je een dekbed gaat kopen voor je kind, zou ik in eerste instantie een dekbed met een synthetische vulling aanraden.


Reacties

Geef een reactie