Nederlandse vaders vinden Vaderdag onzin

Meer dan de helft van alle Nederlandse vaders vindt dat Vaderdag moet worden afgeschaft. Dat blijkt uit de Grote Vaderdag Enquête die onder ruim 2000 ouders is uitgezet. Moeders oordelen echter minder hard over deze speciale dag voor vaders. Ruim 60% van de ondervraagde moeders vindt Vaderdag juist een prima initiatief.

“Vaderdag is bij uitstek een mooi moment om aandacht te vragen voor de rol van vaders bij de opvoeding”, vindt ook Peter Tromp, voorzitter van het Vader Kennis Centrum in Utrecht. “Vaders die vanaf de geboorte bij de opvoeding zijn betrokken, hebben een betere band met hun kinderen.”

De Grote Vaderdag Enquête is gehouden ter gelegenheid van het boek ‘Papa, je snapt er ook helemaal niets van, hé’, dat deze week verschijnt. “Ouders kunnen veel meer van hun kinderen leren als ze daar voor open staan”, vertelt auteur Tim van der Vliet, zelf vader van 4 kinderen. “Veel ouders vergeten dat je ook plezier kunt hebben in de dingen die je doet. Van je kinderen kun je leren om meer te spelen in het leven en om dingen niet zo serieus te nemen.”

Vaders die aankomend weekend Vaderdag vieren, hebben drie favoriete bezigheden zo blijkt uit de Grote Vaderdag Enquête: uitstapjes maken met de kinderen (50%), uitslapen (20,2%) en ontbijten op bed (15,7%).Kinderen die hun vaders een cadeau geven op Vaderdag moeten zeker niet aankomen met een stropdas. Uit enquête komt namelijk naar voren dat vaders daar juist een hekel aan hebben. Van een zelfgemaakt knutselwerk van hun kinderen daarentegen wordt 82% van de ondervraagde ouders wel dolgelukkig.