5 tips voor mooiere vakantiefoto’s van je kinderen

door

in

Op vakantie gaat de camera natuurlijk mee. Je fotografeert de mooie plekken waar je komt, wat je meemaakt en natuurlijk je kinderen. Maar wat doe je als je zoon of dochter geen zin heeft om op de foto te gaan? Of alleen maar gekke bekken trekt?

“Ik heb zelf geen kinderen, maar zie het op reis wel vaak gebeuren. De kinderen staan bij een mooi uitzicht en vader of moeder geeft druk aanwijzingen voor de foto. ‘En nu ook nog even lachen jongens, kom op nou’ hoor ik de fotograferende ouder haast gefrustreerd zeggen. Maar de kinderen hebben er overduidelijk geen zin in en ik weet zeker dat de foto niet is zoals de ouders hadden gehoopt. Soms kan ik de situatie niet aanzien en bied ik aan om een foto van het hele gezin te maken. Als ik de camera in mijn handen heb, dan doe ik iets geks of doms, zodat de kinderen wel moeten lachten. Maar dan écht,” vertelt Laura Vink.
De 29-jarige fotograaf uit Rosmalen is gek op reizen en werkte jarenlang succesvol als kinderfotograaf in Nederland en België. Laura geeft je hieronder vijf tips om tijdens de volgende vakantie mooiere foto’s van je kids te maken.

1. Verander niet in de paparazzi-papa

Hoe zou jij het vinden als je bij elke fotogenieke stek moet stilstaan en vrolijk moet glimlachen of poseren voor de camera? Je zou er waarschijnlijk gek van worden! Doe het je kinderen dus ook niet aan en verander niet in een paparazzi-papa. Je kunt anders de mooie plaatjes – geposeerd en spontaan – wel op je buik schrijven, omdat je alleen maar gekke bekken of weggedraaide hoofden op de foto krijgt. Houd de fotomomenten daarom telkens plezierig. Kies ze zorgvuldig uit en zorg dat het niet te lang duurt.

2. Ga niet chanteren

Heeft je kind geen zin om voor de camera te staan? Hoe graag je de foto ook wilt maken, ga niet chanteren met zinnen als “Als je nu even lacht voor de foto, dan krijg je straks een ijsje.” Dit werkt alleen maar averechts en levert niets anders op dan nepglimlachen. Het is veel beter om je zoon of dochter te belonen! “Dankjewel dat papa zoveel foto’s vandaag mocht maken, ik vind dat je daar wel een ijsje voor hebt verdiend.” Wie denk je dat de volgende dag nog wel een keer op de foto wilt?!

3. Leg ook de momenten tussendoor vast

Voor een mooie foto hoeft iemand niet altijd te poseren of in de camera te kijken. Fotografeer daarom ook de momenten tussendoor. De zusjes die spelen in het water of je dochter die een verlaten straatje inloopt. Je zoon die lief ligt te slapen in de tent of je partner die de jongste in de lucht gooit op het strand. Deze moment lijken misschien niet direct fotogeniek, maar zijn juist heel waardevol om vast te leggen voor later.

4. Houd je camera bij de hand

Spontane momenten vang je het beste als je de camera bij de hand hebt. Het is voor een kind vaak heel vervelend als je zegt “Doe dat nog eens een keer, voor de foto”. Je onderbreekt zo het plezierige moment en de tweede keer is zelden zo leuk als de eerste keer. Zorg liever dat de camera klik-klaar is als er een mooi moment zich voordoet. Met een lens met veel zoom fotografeer je bovendien makkelijk van een afstandje. De camera valt de kinderen dan minder snel op.

5. Leer je camera kennen

Als ouder weet je vast als geen ander dat kinderen vaak snel bewegen en ongeduldig zijn. Voor je het weet is het spontane moment alweer voorbij en je wilt niet het moment missen omdat je staat te prutsen met de instellingen of de bediening. Leer je camera goed kennen. Of je nu fotografeert met een spiegelreflexcamera, een compactcamera of je telefoon, verdiep je in de mogelijkheden en opties.

Natuurlijk is er op reis veel meer te fotograferen dan je kinderen. Wie daar meer over wil weten bestelt Laura Vinks boek Reisfotografie – explore discover capture. De afgelopen tien jaar fotografeerde Laura al in meer dan dertig landen en ze besloot haar kennis over reisfotografie te bundelen. Het resultaat is een hardcoverboek boordevol praktische tips, verhalen uit de praktijk en inspirerende foto’s. Of je nu naar Texel of Tasmanië gaat: dit boek is voor iedereen die graag meer uit z’n reisfoto’s wil halen. En een leuk cadeau voor Vaderdag!

In het boek behandelt Laura de verschillende onderwerpen waar je op reis mee te maken krijgt, zoals het fotograferen van landschappen, steden, dieren, natuur, cultuur en mensen. Ook gaat het boek uitgebreid in op de voorbereiding, de bescherming van je apparatuur onderweg en wat te doen met alle foto’s als je weer terug bent van vakantie. Met 376 pagina’s het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie.

Je bestelt het boek voor € 59 op Laura’s website vinkacademy.nl. Daar vind je bovendien nog veel meer gratis fotografietips, inspiratie en eBooks. Eerder publiceerde Laura al het boek “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”, dat verkrijgbaar is als onderdeel van haar gelijknamige online fotografiecursus.