houten speelhuis

Een houten speelhuis, zelf maken of kopen?

door

in

Een eigen speelhuis in de tuin, welk kind droomt daar nou niet van? Een speelhuis helemaal zelf maken, welke vader droomt daar nou niet van? Toch klinkt het allemaal wat simpeler dan het is. Want wat als je een papa bent met twee linker handen? Kun je dan niet beter gewoon een houten speelhuis kopen? Het bouwen van een kant en klaar pakket is vaak al uitdagend genoeg.

Voor de papa’s die het klussen en maken van een eigen speelhuis wel zien zitten, heb ik hier een aantal tips om rekening mee te houden.

Tip 1. Zorg voor goed materiaal

Niets is zo frustrerend dan bouwen met half gereedschap. Gereedschap dat het niet goed doet of helemaal het verkeerde gereedschap, daar kom je niet ver mee. Zorg dat je goed gereedschap in huis hebt om een speelhuis te kunnen bouwen. Investeer desnoods in goed gereedschap. Naast goed gereedschap, is het ook wel fijn om bouwmateriaal van kwaliteit te hebben. Als je een zelf een speelhuis voor je kind maakt, dan wil je ook dat ze daar een aantal jaren mee kunnen spelen. Kies dan ook voor mooi en stevig hout en roestvrijstalen schroeven en scharnieren.

Tip 2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin niet als een kip zonder kop met bouwen. Kijk eerst heel veel YouTube filmpjes, check eigen huis en tuin en verzamel ideeën en inspiratie voor een speelhuis. Maar vervolgens een plan om het speelhuis te bouwen. Zijn je kinderen groot genoeg, betrek ze dan in je plan. Misschien komen de kinderen ook wel met goede ideeën voor het bouwen van het speelhuisje. Misschien wordt het dan een gezamenlijk project waar je achteraf met trots op terug kan kijken.

Tip 3. Neem de tijd

Het hebben van een gezin kan behoorlijk druk zijn. Veel vrije tijd hou je vaak niet over. Maar wanneer je zelf een speelhuis gaat bouwen, moet je daar wel even de tijd voor nemen. Zorg er daarom voor dat je er speciaal tijd voor vrij maakt. Neem desnoods een aantal dagen vrij om een speelhuis zelf te kunnen bouwen.

Tip 4. Kies de juiste locatie

De locatie van het speelhuisje is heel belangrijk. Een eigen gemaakte houten speelhuis verplaatst namelijk niet zomaar even. Bepaal samen goed waar je het speelhuisje wil plaatsen in de tuin. Misschien heb je wel een mooie boom waar je in kunt bouwen, dat zou helemaal top zijn! Maar houd ook rekening met de zon, je eigen zitplek en de buren.

Tip 5. Vergeet de afwerking niet

Je eigen gemaakte speelhuis is pas echt een succes wanneer de afwerking ook geslaagd is. Geef het speelhuisje een mooi kleurtje en koop bijvoorbeeld bloembakjes. Betrek je kind en je vrouw in het afwerk proces, wellicht hebben ze er een andere kijk op dan jij.