Word spelenderwijs

door

in

Het zal elke goede ouder natuurlijk niet ontgaan zijn. Het is deze week de week van de Opvoeding! Een positieve benadering staat daarbij voorop. Het thema voor deze Week van de Opvoeding is dan ook: ‘Word spelenderwijs!’.

Anky van Grunsven heeft naast verstand van paardrijden ook verstand van opvoeden. En dat is mooi want ze geeft ons enkele tips over het moeizame maar bijzonder interessante proces dat opvoeden heet.

Dat gaf mij meteen inspiratie. Ik vul de tips aan met enkele tips van ja-papa.nl

6) Met dank aan Karen; Hou onvoorwaardelijk van je kind en doe dat maal 5. Lijkt me een prima basis! Dan ga ik verder met nummer 11:

11) Opvoeden is vooral geven. Tijd, altijd minder dan je zou willen. Geld, altijd meer dan je zou willen. Energie, altijd meer dan je te bieden hebt. Aandacht, altijd minder dan je waar kunt maken. Geduld, wat je niet hebt omdat je tijd en energie al op zijn. Liefde; kusjes, knuffels, complimenten (niet te veel en niet te weinig, dat brengt me bij het volgende punt:

12) Opvoeden gaat over balans. Wie de baas speelt verliest, wie over zich heen laat lopen verliest nog harder. In een huwelijk is het geven en krijgen. In de opvoeding is het geven en afdwingen. Vraag maar aan Cesar Millan.

13) Vrouwen zijn beter in opvoeden dan mannen. Seksistisch? Jazeker, maar het is bewezen: Mannen denken in ‘dozen’ en vrouwen niet. En wat maakt dat uit zal je misschien denken. Nou heel veel! Aan de hand van een chaos-meting is onwetenschappelijk vast komen te staan dat kinderen een enorm chaos gehalte hebben. Op piek momenten wordt het mannelijk brein geheel overbelast en dat kan tot diverse ongewenste reacties leiden. Daarin tegen is het vrouwelijke brein van naturen in staat hier veel beter mee om te gaan, wat overigens niets afdoet aan het chaos gehalte, maar de ongewenste bijeffecten blijven langer uit.

14) Je kunt alleen goed voor andere zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Maar ja waar ligt die grens? Voor mannen die getrouwd/gebonden zijn; geen probleem dat geeft je vrouw/vriend(in) wel aan! Voor de relatie loze man heb ik geen advies. Als de kat van huis is dansen de muizen, maar wat als er geen kat is?

15) ‘Word spelenderwijs’ is een advies dat in mijn optiek vooral gericht is aan de ouders! Ga niet te volwassen met jezelf om en te onvolwassen met je kinderen.

Ons steentje is bijgedragen aan deze week van de opvoeding. Ik zeg; waardeer het proces los van het resultaat en vergeet onderweg niet te genieten van het prachtige uitzicht. De reis gaat sneller dan je denkt!

Opvoedse!