We love crouwdfunding! Kiekebox wil kinderen weer laten spelen

door

in

Nederlandse startup Kiekebox wil kinderen weer laten spelen!

Startup zamelt geld in om maatschappelijk verantwoord te kunnen produceren

Niet genoeg spelen en teveel computeren blijkt nog ongezonder voor kinderen dan gedacht. Daarom levert de Nederlandse startup Kiekebox maandelijks een box met pedagogisch verantwoorde knutsel- en spelactiviteiten aan abonnees, zodat kinderen weer gaan knutselen en spelen. Het bedrijf organiseert een crowdfundingsactie, waarbij donateurs abonnee van de Kiekebox kunnen worden of de box kunnen doneren aan het VUmc en Emma Kinderziekenhuis. “Als de crowdfundingsactie goed gaat, kunnen we de boxen in een sociale werkplaats laten produceren”, aldus oprichter Janneke du Bois (31).

Spelen belangrijker dan gedacht

Kinderen die meer dan twee uur per dag achter een computer zitten, hebben een groter risico op psychologische problemen. Spelen en knutselen is juist nu belangrijker dan ooit, stelt het ministerie van onderwijs in een recent verschenen rapport: “werken aan creativiteit en expressiviteit is niet alleen een aangename afwisseling. Het is van grote waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Je leert spelen, verbeelden en al je zintuigen gebruiken: vaardigheden en competenties die meer dan ooit nodig zijn.” 

Pedagogisch verantwoord

Met de Kiekebox maken kinderen kennis met verschillende disciplines: Science, Technology, Engineering, Art en Math (STEAM). Kinderen ontdekken de wereld door te experimenteren, spelen en knutselen met elke maand een ander thema. Du Bois: “Daarbij werkt er een pedagoge en een lerares bij Kiekebox, zodat de boxen niet alleen leuk maar ook pedagogisch verantwoord zijn. Bij het bedenken van de activiteiten houden wij vier kernprincipes in gedachten: leuk, leerzaam, uitdagend en creatief.”

De naam “Kiekebox” is daarbij niet geheel toevallig door Janneke du Bois uitgekozen: “Ik ben sinds drie jaar de trotse tante van mijn nichtje Kieke. Zij was ook degene die mij de inspiratie gaf om deze box te ontwikkelen, dus de credits voor de Kiekebox gaan ook naar Kieke du Bois!”

Maatschappelijk verantwoord produceren

Het liefst zou Kiekebox de speeldozen al vanaf het begin op een maatschappelijk verantwoorde manier laten produceren. In de vier maanden dat Du Bois zich fulltime kan richten op Kiekebox, kan het sympathieke initiatief de boxen helaas nog niet in sociale werkplaatsen laten produceren. “Daarom organiseren we deze actie. Een van de manieren waarop je ons kan helpen, is door Kiekeboxen te doneren aan kinderen in het VUmc en Emma Kinderziekenhuis. Zo kan je onze missie ook steunen als je bijvoorbeeld geen kinderen hebt. Daarbij help je de kinderen in deze ziekenhuizen aan een leuke knutsel- en speelervaring”, aldus Janneke du Bois.

De Kiekebox is bedoeld voor kinderen tussen de vier en acht jaar oud. De crowdfundingsactie vind je via deze link en loopt van 5 juni tot 5 juli. 

Kiekebox maakt kinderen in ziekenhuis blij en creatief

“We zijn heel blij met deze actie van Kiekebox”, verklaart Marijke Peer, stadhouder bij VUmc Kinderstad. “Al een aantal kinderen in ons ziekenhuis hebben mogen spelen met een Kiekebox en zij genoten daar echt van. Het is voor kinderen nooit leuk om langdurig in een ziekenhuis te zijn, maar we merken dat ze opbloeien als ze iets om handen hebben wat ze leuk vinden. De Kiekebox is een ingenieuze doos, waar de kinderen uren plezier van hebben. We zouden het liefst alle kinderen in ons ziekenhuis met een Kiekebox zien spelen, dus we hopen van harte dat deze actie een succes wordt”, aldus Peer. 

Over Kiekebox

Janneke du Bois zag dat ouders vaak in tijdnood zitten en (naast een drukke baan) weinig energie overhouden om ook nog leuke knutsel- en spelactiviteiten te bedenken. Daarom bedacht ze een Box waarin alle ideeën en materialen zitten om te spelen en knutselen. De Kiekebox verandert maandelijks van thema en projecten. Het is haar missie om ouders en kinderen samen te laten knutselen en spelen. Meer informatie vind je via www.kiekebox.com.