8 redenen voor een vakantie in de Algarve

Golfers, foodies, surfers, yogi’s, wandelaars, fietsers, zonaanbidders, wellnessliefhebbers en cultuurfreaks, ze hebben één ding met elkaar gemeen: allen zijn ze in de Algarve op het juiste adres. De ligging en het klimaat van de Zuid-Portugese regio maken de Algarve het hele jaar door tot een multifunctionele bestemming voor jong en oud. Daarom, speciaal voor alle zwevende vakantiekiezers die nog geen plannen hebben voor dit jaar, zetten wij 8 redenen op een rij om vandaag nog een trip naar de Algarve te boeken:

1. 300 dagen zon

Milde winters, warme zomers en een heerlijke nazomer: met meer dan 300 dagen zon per jaar is de Algarve de droom van elke Nederlander. De Zuid-Portugese regio is dé perfecte bestemming voor iedereen die in het voor- of najaar wil ontsnappen aan de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse klimaat en op zoek is naar rust en een goede dosis Vitamine D.

2. Ultieme yoga- en surfbestemming

De échte yogi’s en surfers weten de Algarve al een tijd te vinden, maar voor wie het nog niet wist: dit is dé plek om een golf te pakken en de lotushouding te perfectioneren. De combinatie yoga en surfen klinkt onlogisch, maar het idee van actief zijn in de open natuur, sluit perfect aan bij het idee achter yoga. Bovendien helpen de yogasessies goed bij de benodigde inspanning van het surfen.

3. Awardwinnende stranden

100 zandstranden, diverse awards voor o.a. ‘Beste strandbestemming van Europa’ en 88 ‘Blauwe Vlaggen’ over een lengte van meer dan 200 kilometer: ‘do we need to say more?’. Alleen de stranden van de Algarve zijn al reden om dit (na)jaar een bezoek aan de Zuid-Portugese regio te brengen. Stranden die zeker een dagje zonnen waard zijn: Praia Dona Ana (Lagos), Praia da Marinha (Lagoa), Praia da Falésia (Albufeira), Meia Praia (Lagos) en Tavira Island, (Tavira).

3005 Alcoutim - Algarve Tourism Bureau MIN MarketIniciative_DSC1979-2

4. Wandel- en fietsroutes

De Algarve heeft één van de mooiste natuurlijke landschappen in Europa en dat maakt de regio de perfecte spot voor wandel- en fietsliefhebbers. Een absolute ‘must-walk’ is de lange-afstandswandelroute ‘Via Algarviana’. Deze van oorsprong oude pelgrimsroute loopt van Alcoutim tot aan Kaap St. Vincent. Sinds 2012 kan men ook de langeafstandsroute ‘Rota Vicentina’ bewandelen. De route loopt van Santiago de Cacém in de regio Alentejo tot aan de Sagres in de Algarve. Een geliefde fietsroute is de Ecovia, die met een lengte van 214 kilometer van Kaap St. Vincent (Vila do Bispo) naar Vila Real de Santo António in het oosten loopt.

5. Wellness

De Romeinen wisten het al, maar inmiddels weten ook veel Nederlandse wellnessliefhebbers de Algarve te vinden voor een weekje ontspannen en ‘detoxen’. De kleine badplaats Caldas de Monchique is al sinds de Romeinse tijd bekend vanwege zijn thermale bronnen en nog altijd erg populair bij diegene op zoek naar ontspanning. Ook mensen met ademhalings-, spijsverterings- en botproblemen en spier- en reumatische aandoeningen zijn hier aan het juiste adres. Kuuroorden en centra voor thalassotherapie zijn vaak geïntegreerd in luxe hotels. Deze bieden hun gasten aangepaste programma’s en thematische kuren. Diverse programma’s met gebruik van whirlpools, zogeheten Vichy-douches, acupunctuursessies, reflexologie of yoga, worden verzorgd door artsen en ‘wellnessprofessionals’.

6. Food festivals en gastronomie van wereldklasse 

Er zijn weinig plaatsen die aan het culinaire aanbod van de Algarve kunnen tippen. Het geheim? Passie, liefde en eenvoud zijn de belangrijkste ingrediënten in de Algarviaanse keuken. Met name foodies en ‘health freaks’ kunnen hier hun gezonde hart ophalen, want de gerechten bestaan uit veel groente, nog meer verse vis en oneindig veel fruit. Met meer restaurants en culinaire festivals dan een mens kan bezoeken is de Algarve met recht een gastronomisch walhalla te noemen. Foodfeestjes die je niet mag missen: het jaarlijkse ‘Sausage festival’ in Monchique,  het Portimão Sardine Festival en het Olhão Shellfish Festival.

3005 Praia da Marinha - Algarve Tourism Bureau MIN MarketIniciative_CDuarte_CDU_9496

7. Culturele rijkdom 

Culturele rijkdom en Portugese charme domineren het Algarviaanse straatbeeld en nemen de bezoeker mee op een authentieke reis door de Zuid-Portugese regio. Dat locals leven voor kunst, muziek en traditionele feesten wordt duidelijk zodra je een blik op hun culturele agenda werpt: het hele jaar door vinden er namelijk verschillende culturele evenementen plaats in de Algarve. Verder staat een trip naar Aljezur, Silves, Tavira, Castro Marim, Alcoutim, Loulé en Faro garant voor een indruk van de grootsheid van de Portugese geschiedenis, die in elk museum, kerk, fort en kasteel is terug te vinden.

8. Golfers walhalla 

Golfen en de Algarve zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hoe kan het ook anders: combineer eerste klas wedstrijdbanen, waanzinnige resorts en een adembenemend uitzicht en je hebt de perfecte bestemming voor golffanaten. Al 50 jaar lang brengen vele bekende (en onbekende) golfers regelmatig een bezoek aan de Algarve om een balletje te slaan. Elk jaar worden er meer dan 30 toernooien en competities georganiseerd in de Algarve, met als bekendste de Portugal Masters. Dit is één van de grootste golftoernooien van het land.