Volgend jaar naar Servië?

Het aantal toeristen dat naar Servië op vakantie gaat, is de afgelopen jaren gestegen. In 2016 ontving het land ruim 2.753.00 toeristen waarvan 1.281.426 uit het buitenland.  Afgelopen jaar gingen er 17.716 Nederlanders op vakantie naar het Oost-Europese land waarvan een deel op kampeervakantie. Kamperen blijkt in Servië in populariteit toe te nemen. Het afgelopen jaar openden wederom nieuwe campings waaronder camping Asin in het Djerdap National Park en de St. Mokranjac camping aan de Donau in Oost-Servië. In de ‘Camping and Caravanning in Serbia’ brochure staat een compleet overzicht van alle campings die bij de Servische campingvereniging zijn aangesloten, hetzij in hartje natuur in een van de nationale parken, hetzij aan de rand van de stad. Kamperen mag in Servië alleen op officiële campingplaatsen. Op veel campings zijn huisdieren toegestaan. Nadere informatie over campings in Servië op www.camping.rs, toeristische informatie via www.serbia.travel.

Noord

In de Noordelijke regio Vojvodina – bekend van onder andere de stad Novi Sad en het Fruška Gora Nationaal Park – vind je een gevarieerd campingaanbod met een van de modernste campings van het land: camping Zasavica. Het ligt in het gelijknamig natuurreservaat en is zeer geschikt voor vogelaars, vissers, wandelaars. Het ligt nabij Sremska Mitrovica, niet ver van de snelweg tussen Belgrado en de Kroatische hoofdstad Zagreb gelegen en heeft 42 camper/caravan plekken.

Camping Fruška Gora is de eerste eco-camping in Servië en gelegen in het gelijknamige nationaal park op zo’n 16 km van Novi Sad. Er zijn 30 kampeerplekken voor tenten en 10 voor campers/caravans. Deze camping zal bij de actieve vakantieganger in de smaak vallen, want in de nabije omgeving kan men wandelen, mountainbiken of bergbeklimmen. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere de Strazilovo vallei en de stad Sremski Karlovci. 

Kamperen aan de oevers van de Donau én met uitzicht op hoofdstad Belgrado kan bij camping Dunav in de wijk Zemun. Er zijn 50 plekken en tevens 10 bungalows. Vanwege haar ligging is de camping met name geschikt voor stedentrippers en toeristen die op doorreis zijn. 

Vlakbij de westerse grens met Kroatië en de noordelijke grens met Hongarije vindt men de relatief grote camping Satoriste Sosul dat beschikt over 100 kampeerplaatsen. Een perfecte camping voor een ontspannen gezinsvakantie, het beschikt over een zoutwater zwembad, tennisbaan, kleine gym, sauna en een goed onderhouden tuin. 

Nog dichterbij de grens met Hongarije staat camping De Tour dat met name bij families in de smaak zal vallen. Het is kleinschalig en beschikt over drie buitenzwembaden, basket- en volleybalvelden en een pizzeria.

Oost
In het uiterste oosten van Servië – nabij de grens met Roemenië – ligt camping Mirocka Voda dat beschikt over een zandstrandje, kleine jachthaven, mogelijkheden om te vissen, een volleybalveld en de mogelijkheid om een bootje te huren. De camping is de perfecte uitvalsbasis voor een trip naar het Djerdap National Park, de Donau Rivièra, de kloosters van Vratna en Manastrica, het fort Fetislam en de wijndorpjes Rajac en Roglojevo.

Aan de oevers van het meer en in het centrum van de stad Bela Crkva, dichtbij de grens met Roemenië, ligt camping Belocrkvanska Jezera. Breng een bezoek aan fort Ram, de archeologische vindplaats Viminacium en het Djerdap Nationaal Park.

West
In het dorpje Akmačići en aan het Uvac meer kan men een tentje opzetten bij de gelijknamige camping Uvac. Gasten wordt een scala aan huisgemaakte, lokale delicatessen – waaronder boekweittaart of geitenvlees in kaymak – aangeboden. Activiteiten zijn onder andere zeilen op het meer, het bezoeken van grotten, het Dubnica klooster of het ‘ethno-dorpje’ Štitkovo – een soort openluchtmuseum waar de tradities en cultureel erfgoed nog duidelijk zichtbaar zijn. 

Een van de mooiste campings in Servië is camping Zlatibor dat 60 kampeerplekken heeft en ligt in het gelijknamige dennenbos. Naast moderne faciliteiten zijn er voor kinderen er onder meer een wip en schommels. De camping heeft een gunstige ligging voor reizigers die onderweg zijn naar Montenegro of daarvandaan komen.

Zuid
In het uiterste zuiden – op slechts 40 km van de grens met Macedonië – is de kleinschalige camping Enigma een goede uitvalsbasis voor iedereen die op doorreis naar Griekenland is. Met slechts 20 plekken en ligging ver van drukke steden, is deze camping een oase van rust. Ondanks haar kleinschaligheid beschikt de camping over een zwembad, sporthal en verzorgde tuinen.