Manieren om je huis te ventileren

door

in

oude huizen

Eeuwenlang werden huizen geventileerd zonder een ventilatiesysteem. En het ging eeuwenlang prima toch? Waarom zouden we ons nu ineens druk gaan maken over het ventileren van ons huis? Het kost tijd, energie en vooral ook geld. Toch zijn er een aantal belangrijke redenen om vandaag de dag je huis te ventileren. En de belangrijkste reden is dat 100 jaar geleden de huizen met kieren en gaten gebouwd werden. Vandaag de dag worden de huizen zo goed geïsoleerd gebouwd, dat je huis amper kan ‘ademen’ als je het daar niet bij helpt.

Toch is het voor een gezond binnenklimaat wel belangrijk om je huis te ventileren. Een goed geventileerd huis zorgt namelijk voor minder gezondheidsproblemen, minder fijnstof en een optimale luchtvochtigheid.

Hoe kun je je huis helpen met ademen?

Oftewel, welke manieren zijn er om je huis te ventileren?

Gooi je ramen open! Een open raam is de simpelste manier om je huis te ventileren. Echter is dit in de winter niet altijd even comfortabel. Zeker niet wanneer je een kleine baby of kinderen in huis hebt ronddartelen die rustig aan het slapen of spelen zijn.
Koop planten! Ze fleuren niet alleen je kamer op, ze zuiveren ook de lucht. In combinatie met een goede luchtstroom zal dit bijdragen aan de ventilatie van je huis.
En dan is er ook nog mechanische ventilatie. In Nederland zijn veel woningen voorzien van mechanische ventilatie, echter zijn dit vaak verouderde systemen die niet meer goed werken en daarnaast flink wat energie slurpen. Het is goed om dit thuis na te gaan. Wanneer jouw systeem ouder is dan 15 jaar is de kans groot dat deze niet meer goed werkt. Bij Alpha Ventilatie kun je terecht voor het plaatsen van nieuwe ventilatiesystemen of juist onderhouden van jouw bestaande ventilatiesysteem. Wat het beste bij jou en jouw huis past is geheel persoonlijk. De kans is groot dat je al over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, dan is het belangrijk om deze te onderhouden!

huis ventileren

Wat is mechanische ventilatie?

Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatie. Kort gezegd ben je met mechanische ventilatie niet meer afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom. Mechanische ventilatie voorkomt schimmel- of vochtproblemen en dus ook gezondheidsproblemen.

Waarom je mechanisch ventilatiesysteem onderhouden?

Als een mechanisch ventilatiesysteem niet goed werkt, dan kan dat gevolgen hebben voor het ventileren van je huis. Schimmels en bacteriën kunnen zich gaan nestelen, waardoor je gezondheidsproblemen kunt krijgen. Bovendien bespaar je met een efficiëntere werking tot wel € 80,- per jaar op energiekosten, kinderen zijn immers al duur genoeg. Volgens Alpha Ventilatie neemt de werking van het ventilatiesysteem zelfs al met meer dan 20% af, wanneer het ventilatiesysteem 2 jaar niet is onderhouden. Onderhoud van je ventilatiesysteem is ook daarom belangrijk.
Uit onderzoek van Longfonds is zelfs gebleken dat er bij meer dan 2 miljoen huishoudens nog sprake is van een verouderd of slecht onderhouden ventilatiesysteem. Hierdoor ontstaat er al snel ongezonde lucht in een woning. (bron: Longfonds 2017-2018) Oftewel, check even je ventilatiesysteem want je wil toch niet dat je kinderen opgroeien in een ongezonde leefomgeving?