Lesje geschiedenis

De kleurrijke koloniale steden van Centraal-Amerika zijn een lust voor het oog, nemen je mee terug naar de tijd van de Maya’s en vieren hun cultuur en diversiteit groots. Ontdek de tradities van locals tijdens bijzondere festivals en proef de cultuur in de rijkgeschakeerde keuken.

5x reizen terug in de tijd: koloniale ‘Conquistadores’ steden

Kunst en kerken in Comayagua, Honduras

Een van de bekendste koloniale steden is Comayagua in Honduras, gesticht in 1537. Het iconische museum voor Antropologie van Comyagua laat de Lenca-indianencultuur op haar mooist zien. Met unieke objecten van archeologische vindplaatsen en culturele stukken uit meerdere periodes. Over local art leer je in la Casa de la Cultura dat dienst doet als kunstgalerie.  Ook de indrukwekkende kerken geven een inkijkje in de cultuur en het verleden: sla de kathedraal van Comayagua en de kerk Iglesia de La Merced niet over.

Cultuur en festivals in Suchitoto, El Salvador

Een prachtig voorbeeld van een koloniale stad is Suchitoto in El Salvador, de culturele hoofdstad van El Salvador, omringd door het fraaie Lago Suchitlán. Deze plaats met z’n typische geplaveide straten werd al bewoond in de pre-Colombiaanse periode, voor de ontdekking door Columbus, door de Yaqui en Pipil indianen. Mix de koloniale feel met cultuur en ga naar Café Bar El Necio voor dichtersavonden en optredens van singer-songwriters, naast exposities. Ook leuk: een verblijf rondom een festival zoals de parades op 14 en 15 september om Onafhankelijkheidsdag te vieren of het Internationale Filmfestival (FICS) van 10 t/m 19 november 2017

Pelgrims en koffie in Cartago, Costa

Een stad opgericht in 1563 door de Spaanse conquistador Juan Vázquez de Coronado. De place to be voor koffiefans. Er zijn tours om te leren hoe koffie wordt verbouwd en de beste koffie proef je onder meer bij  Boutique Café. Leuk is ook La Casa del Soñador (huis van een dromer), op 20 minuten rijden vanaf de stad, een houten huis waar ze sculpturen maken van koffiehout.

Kom je hier in augustus, dan vult de stad zich met zo’n 2 miljoen pelgrims die naar la Basilica de Nuestra Señora de los Angeles komen om te bidden bij de beroemde zwarte Madonna (La Negrita). De legende vertelt dat een vrouw het beeld vond in het bos, maar dat het verdween en terug werd gevonden op de plek waar zij het vond. Precies daar werd de kerk gebouwd. Andere Cartago-tips: het Museum van Cartago, het Tapanti National Park en de Lankester botanische tuinen.

Vulkanen en creativiteit in Antigua, Guatemala

Favoriet van toeristen: Antigua in Guatemala, een van de mooiste steden in Latijns-Amerika. Niet in de laatste plaats vanwege de Pacaya vulkaan die de stad domineert. Guatemala was het land van de Maya’s en hun sociale en culturele tradities kom je overal tegen, ook in Antigua. Extra bijzonder als je er bent tijdens het Festival de Antigua op 1 en 2 september 2017, waar creatieven uit de film-, reclame- en ontwerpwereld samenkomen voor inspirerende sessies.

Dichters en chocolade in Granada, Nicaragua

Granada, de stad aan het enorme Meer van Nicaragua, trakteert je op koloniale gebouwen zover het oog reikt. Vooral het centrum is een kleurrijk geheel, daar heeft de stad uit 1524 de titel ‘mooiste stad van Midden-Amerika’ aan te danken. Bezoek er het ChocoMuseo museum om chocolade te maken en te proeven, zie de kathedraal van Granada, werp een blik op het Capucinas klooster met museum en take a hike op de vulkaan Mombacho. Twee festivals voor op de agenda: het

Consumenten bezoeken voor meer informatie www.visitcentroamerica.com