Kroatië: dé hotspot voor 2017

Niet Ibiza, Toscane of de Algarve is de snelst groeiende bestemming bij vakantiehuizenaanbieder Interhome. Kroatië voert dit jaar die lijst aan voor de zomervakantie, en hoe! Deze bestemming groeit weliswaar al jaren, maar dit jaar is de groei exceptioneel groot. Interhome noteert bijna een verdubbeling in omzet ten opzichte van vorige zomer.

Nederlander gaat naar Istrië

Onder Nederlanders is met name de regio Istrië, de meest westelijk gelegen provincie van Kroatië, erg populair. “Toeristische plaatsen als Poreč en Rovinj doen het erg goed en zorgen voor een verdubbeling in het aantal boekingen naar Kroatië’’, aldus Stijn Jansen, commercieel manager bij Interhome. Deze steden hebben naast de vele toeristische faciliteiten ook veel middeleeuwse gebouwen die zorgen voor een authentiek karakter.

Vakantieparken vs. huizen met privézwembad

De boekingen zijn grotendeels te verdelen in twee segmenten. Enerzijds is er een groep die kiest voor een vakantiehuis met privézwembad. Deze woningen liggen vaak wat verder van het toeristisch centrum. Anderzijds is er een groep die kiest voor een chalet op een vakantiepark met entertainment en faciliteiten voor de kinderen. De vakantieparken in Istrië zijn ideaal voor de vakantieganger die kiest voor de voordelen van een camping en de luxe van een vakantiewoning.

Andere populaire regio’s.

Na Istrië mogen ook de Kvarner baai en Dalmatië zich op een enorme toeloop van Nederlandse toeristen verheugen. Het zijn vooral de grotere luxere villa’s die het hier erg goed doen. Dit is ook duidelijk te zien aan de grootte van de boekingen. Ruim 40% van de boekingen bestaat uit groepen groter dan 6 personen. Uiteraard zijn juli en augustus geliefde maanden, toch laten de maanden juni en september een sterke groei zien.

Volgens Jansen is de enorme stijging in het aantal boekingen naar Kroatië te wijten aan een paar zaken. ‘’Door de afnemende belangstelling naar bestemmingen in Noord-Afrika en Turkije zagen we vorig jaar al een enorme verschuiving naar Spanje als populairste zonbestemming. Omdat daar nu al veel is volgeboekt wijkt men uit naar andere bestemmingen. Tevens is het lagere prijsniveau en de nog veelal ongerepte natuur een belangrijke motivatie om dit jaar te kiezen voor Kroatië.”