Hier willen papa’s naartoe: Noord-Noorwegen

Staat het spotten van de dansende groene golven boven besneeuwde toppen en ijzige vlaktes hoog op jouw bucketlist? Of geniet jij liever van een zelfgevangen koningskrab terwijl het lichtfestijn boven je hoofd uit elkaar spat? Breng dan tussen oktober en maart een bezoek aan Noord-Noorwegen! Als thuisbasis van het noorderlicht is deze regio dé plek voor jouw arctische avontuur. Spot walvissen, bezoek de sami of bekijk het noorderlicht vanaf het dek van een van de Hurtigruten schepen!

Spot het noorderlicht in Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen wordt gezien als een van de beste bestemmingen om het noorderlicht te aanschouwen. Waar andere delen van de noorderlichtzone ontoegankelijk zijn voor reizigers vanwege hun ligging en temperatuur, geniet Noord-Noorwegen van een mild klimaat en hoge mate van toegankelijkheid. Bovendien is de kans op een bijzondere lichtshow in Noord-Noorwegen groot door de centrale ligging midden in de noorderlichtzone. Spot Aurora Borealis dus op een comfortabele manier met een noorderlichtsafari vanuit een van de Noord Noorse steden of gebruik de Norway Lights app om zelf de beste tijd en plaats voor het noorderlicht te vinden. Fingers crossed voor een onbewolkte nacht!

Toenemende populariteit

De afgelopen tien jaar is de populariteit van Noord-Noorwegen als noorderlichtbestemming flink toegenomen. Dit blijkt uit de grote stijging van maar liefst 378% van het aantal geboekte nachten door reizigers. Hierbij wordt het spotten van het noorderlicht steeds vaker gecombineerd met bijvoorbeeld een citytrip of safari. Benieuwd hoe je jouw noorderlichtavontuur extra speciaal kunt maken? Een aantal tips op een rij:

1.   Overnacht in magisch ijs

Ice, ice baby! In januari 2017 opent het Magic Ice Hotel in Tromsø haar deuren. Van de bedden tot de glazen, het hotel bestaat volledig uit ijs en sneeuw waardoor een nacht onder de arctische hemel binnen handbereik ligt.

2.   Op zoek naar walvissen

Speurend over het wateroppervlak, op zoek naar uitstekende walvisvinnen of zelfs een gewaagde sprong; als dat geen arctisch avontuur is! Stap aan boord van een van de walvissafari’s en spot de wilde dieren in het echt.

3.   Cruise op een oude postboot

Voor de laid back reiziger! Cruise bijvoorbeeld met de oude postboot Hurtigruten van Lofoten via Europa’s noordelijkste punt de Noordkaap naar Kirkenes bij de Russische grens en geniet onderweg van al het natuurschoon, wildlife maar ook de authentieke dorpen en steden die Noord-Noorwegen te bieden heeft.

4.   Culinaire koningskrabben

Ooit een krab gezien van 15 kilo met de afmeting van een kleine skippybal? In het oosten van Finnmark kun je deze delicatessen van oktober tot januari zelf vangen tijdens de rode koningskrab safari. Geniet vervolgens van het krabbenvlees onder het genot van een glaasje wijn, brood en een huisgemaakte dressing. Een must voor de fijnproevers (en dare devils).

5.   Ontmoet de Sami

Van oktober tot april stellen de inwoners van Noors Finnmark, de Sami hun lavvo’s open voor de buitenwereld. Omringd door sneeuw, bergen en de zee is het een perfecte plek om het noorderlicht te aanschouwen. Onder het genot van gedroogd rendiervlees en een warm kampvuur, vertellen de Sami hun verhaal.

6.   Kus een wolf

Slapen tussen de wolven boven de poolcirkel? In de Wolflodge van het Polar Park in Narvik kan het! Om het avontuur nog mooier te maken staat je de volgende ochtend een heuse wolvenkus te wachten!

7.   Outdoor citytrippen

Ook voor een stedentrip ben je in Noord-Noorwegen aan het goede adres! De grootste en bekendste bestemming hiervoor is Tromsø, gelegen op 350 kilometer boven de poolcirkel. Geniet van een fijn Noors diner voor je aan je noorderlichtsafari begint.

Het noorderlicht: hoe zit het eigenlijk?

Elke 11 jaar draait de polariteit van de zon waardoor er meer zonneactiviteit plaatsvindt en de kansen om het noorderlicht te aanschouwen toenemen. Van 2011 tot en met 2015 heeft het noorderlicht zich ieder jaar in volle glorie laten zien. Deze ‘noorderlicht climax’ is momenteel aan het afnemen maar hier merk je in Noord-Noorwegen weinig van volgens wetenschappers. Meer weten? Bezoek dan Spaceship Aurora in Andenes. Dit onderzoekscentrum laat op een interactieve manier zien hoe het noorderlicht is ontstaan en wat voor effect dit op de aarde heeft.

Reizen naar Noord-Noorwegen

Overtuigd van een noorderlichtreis naar Noord-Noorwegen? De touroperators Norske, BBI Travel of Buro Scanbrit helpen je graag! Vlieg vanaf Amsterdam via Oslo naar Noord-Noorwegen of pak een chartervlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Tromsø.