Het Papagevoel

door

in

Er zit een duidelijk verschil in opvoeden tussen mama’s en papa’s. Dat is ook niet zo gek, vanaf het allereerste begin zijn de mama’s namelijk volledig betrokken. Papa levert zijn bijdrage en is er voor 9 maanden vanaf, mama draagt het groeiend hoopje cellen continue met zich mee en voelt alles vanaf het allereerste schopje tot aan de volwaardige karatetrappen aan het einde van de zwangerschap. Zo ontstaat het ‘Moedergevoel’ wat nooit meer weg gaat en wat tot aan het moment dat het (ondertussen volwassen geworden) hummeltje het nest verlaat nog problemen geeft.

Het Moedergevoel vertelt aan de moeder vanaf het eerste begin waar de baby behoefte aan heeft, het zorgt ervoor dat mama gelijk klaar staat als de kleine van zich laat horen, zowel overdag als diep in de nacht. Het zorgt ervoor dat als de kleine groot wordt en de wijde wereld in trekt tot vroeg in de morgen, mama de hele nacht wakker ligt, terwijl papa heerlijk ligt te ronken.

Papa’s hebben al vanaf het begin een valse start. Zij hebben namelijk niet 9 maanden de tijd om te hechten, als ze geluk hebben voelen ze af en toe een schopje en na de bevalling is het aan de papa om een band op te bouwen. Zo kan het idee ontstaan dat de papa een wat afstandelijker en soms misschien zelfs vijandig gevoel heeft tegenover de vers geboren baby. Gevoelens van; wie is die indringer, waarom pakt ‘ie mijn vrouw af en wanneer gaat die kleine druktemaker weer weg? Allemaal emoties en gevoelens waar de verse Papa mee om moet leren gaan en die hij een plekje moet geven.

Dat dit niet niks is, blijkt wel uit het feit dat er zelfs een speciale term voor dit Papagevoel bestaat, genaamd Couvade, waarbij de (aankomende) vader vergelijkbare emoties en klachten heeft als de zwangere moeder. In bepaalde culturen bestaan zelfs zogenaamde couvade-riten waarmee mannen hun emoties die gepaard gaan met het vaderschap verwerken.

Ik denk dat het wel een goed idee is als mannen onder elkaar op die manier hun emoties verwerken. Ik denk dat we dan gezondere en evenwichtiger papa’s krijgen. Maar hoe zouden dit soort riten er uit moeten zien? Met een groep mannen in een bamboe rokje in een kringetje rond een kampvuur dansen en ondertussen in een soort trance vreemde klanken uitstoten? Ik denk niet dat de moderne westerse man daar op zit te wachten (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Ik heb wel een suggestie. Iets waar ik zelf hele goede ervaringen mee heb. Als ik er even helemaal doorheen zit en er behoefte aan heb om in het gezelschap van andere papa’s mijn emoties en gevoelens die met het opvoeden van mijn kinderen gepaard gaan te verwerken, dan is er maar één oplossing… Mannenavond!


Reacties

5 reacties op “Het Papagevoel”

 1. Susan avatar
  Susan

  Maar heb je dan op zo’n mannenavond het gevoel dat je niet compleet bent?
  Kan je idd alles bespreken op zo’n mannenavond? Of is het een mannenavond zoals je die had voor je kinderen had?
  Is trouwens een oprecht geinteresseerde vraag geen verwijt…

 2. rens avatar
  rens

  Dag Susan,

  Dank voor je oprechte interesse!
  Zoals ik het zie is zo’n mannenavond gewoon even een manier om in een andere omgeving met vrienden over dingen te praten die ons bezig houden, zoals ons gezin en opvoeding. Net zo als vrouwen er behoefte aan hebben om met ‘lotgenoten’ samen te zijn, hebben mannen hier ook behoefte aan.
  En natuurlijk is het fijn om hierna weer naar huis en ons gezin te gaan!

  1. Susan avatar
   Susan

   Ik sta daar helemaal achter hoor! Wij plannen hier ook regelmatig dingen waar je even uit de omgeving bent en met andere bent.
   Ik ben fulltime mama en heb dat eens in de zoveel tijd echt nodig om weer een leuke mama te kunnen zijn.

 3. Daisy avatar
  Daisy

  Er zijn ook een heleboel vrouwen die af en toe even ertussen uit willen (al ben ik daar zelf geen 1 van) ik ben zelf graag het liefst 24 uur per daf bij me kind… Het is in de ruim 1 jaar dan ook nog amper voorgekomen dat ik ergens zonder haar naartoe ben gegaan… Daar word ik door andere dan wel weer raar op aan gekeken… Maargoed, ieder moet gewoon lekker doen wat goed voelt, zowel man als vrouw… Want als je jezelf niet ok voelt kan je het voor een ander zeker niet goed doen toch? Dus mannen, geniet lekker van jullie “mannenavond”! 🙂

 4. Rens avatar
  Rens

  Dag Daisy,

  Ben het helemaal met je eens dat je vooral moet doen wat bij je past. Blijf lekker bij je gezin als je daar prettig bij voelt. En hoe zit het met jouw man/vriend? Gaat hij vaak met vrienden op stap?