De vijf talen van liefde

door

in

Dat mannen en vrouwen verschillen is niet nieuw. Dat er binnen die verschillen nog verschillende talen van liefde zijn, dat was voor mij wel nieuw. Het blijkt dat elk persoon z’n eigen taal van liefde heeft en dat de taal van geven anders kan zijn dan die van ontvangen!

Geef jij liefde in het Japans, maar zij luistert in het Frans, terwijl zij jou liefde geeft in het Engels en jij Russisch zit te luisteren? Succes! Dus om je eerste relatiecrisis voor te zijn of je serie van relatiecrisissen nu eindelijk op te lossen, hierbij de vijf talen van liefde.

Wie weet vult iemand hem nog aan met een zesde taal, maar hierbij alvast de eerste vijf:

 • door het geven van het beste deel van onze tijd
 • door bemoedigende woorden
 • door cadeaus
 • door hulpvaardigheid
 • door lichamelijke aanraking

Wil je punten scoren bij je metgezel? Gooi dan dit gespreksonderwerp eens op tafel en onderzoek samen in welke talen je spreekt en luistert.

Lees meer over de vijf talen van de liefde in het boek “De vijf talen van de liefde”.


Reacties

9 reacties op “De vijf talen van liefde”

 1. Esther avatar
  Esther

  Elke taal heeft ook dialecten dit is om het nog persoonlijker te maken. Bv kado’s kan voor de ene de attente attentie zijn en voor de ander de nieuwe iPhone of horloge. Ook bij lichamelijk contact lopen de dialecten uit een van een aanraking in het voorbij lopen, handje vast tijdens het wandelen, knuffelen of (veel) sex.

  1. Paul avatar
   Paul

   Zeker, mooie aanvulling en om daar meteen op aan te haken, de talen kunnen in de loop van de tijd ook veranderen.. 🙂

 2. De ruzie checklist | Ja papa!

  […] dat je simpelweg de afgelopen 3 weken niet 1 x een knuffel hebt gegeven toen je binnenkwam, of wat haar taal van liefde dan ook mag […]

 3. Daniël avatar
  Daniël

  Het is misschien wel, misschien niet een taal maar eerlijkheid is wel erg belangrijk voor de liefde! Oprecht zijn in bijvoorbeeld liefde uitspreken naar elkaar. Als je zegt ik hou van jou meen je dat dan of zeg je het omdat je partner het ook tegen jou zegt…

  1. Paul avatar
   Paul

   Goed punt. Eerlijkheid is misschien niet zozeer een taal als wel een onderdeel van je fundament. Een fundament waar je samen je huis (relatie) op kan bouwen en in dat huis (je relatie) spreek je een bepaalde taal, of eigenlijk spreek je alle talen maar de een in mindere mate dan de ander. Leuke aanvulling, dank je!

 4. Bregje avatar
  Bregje

  Taal van stilte… De taal van luisteren dus. Heel belangrijk. Wat zegt je geliefde écht!?

  1. Paul avatar
   Paul

   Hoi Bregje, mooie aanvulling, is misschien wel een onderdeel van “door het geven van het beste deel van onze tijd” maar dan aangevuld met “én aandacht” ;).

   1. bregje avatar
    bregje

    kan ik helemaal mee leven! 😉

 5. liefdeskruiden avatar
  liefdeskruiden

  Weten wat de liefdestaal van de ander is is zo ontzettend belangrijk. Daar staat of valt een huwelijk mee. En die taal willen spreken natuurlijk!