Het nieuwe opvoeden

door

in

Met een opinie stuk in de Volkskrant wil papa Stefan van Laar een discussie opstarten over modern ouderschap. Hij vindt dat zowel vaders als moeders gelijke taken en rolverdeling moeten hebben in de opvoeding van hun kinderen en dat moeders niet vreemd moeten opkijken als papa zich bezighoudt met zorgtaken. Papa’s zouden meer op de voorgrond moeten treden als het over opvoeden gaat!

De traditionele verdeling is dat moeders meer op de voorgrond treden in de zorg en opvoeding, terwijl vaders juist meer op de achtergrond zorgen door te voorzien in brood op de plank. Deze verdeling stamt nog uit de oertijd, toen het gevaarlijk en fysiek zwaar werk was om te voorzien in voedsel. Werk voor echte MANNEN dus.
Vanwege veranderingen in omstandigheden en levensstandaard zien we een verandering in rolpatronen. Het voorzien in voedsel is geen levensgevaarlijk werk meer, je hoeft slechts in je auto naar kantoor te stappen en daarna nog even langs de supermarkt te rijden om te zorgen dat er ’s avonds eten voor het gezin is.
En omdat dit geen bijzondere fysieke kracht meer vraagt kunnen vrouwen dit nu ook en gaan zij ook werken. Dit betekent dat er automatisch ook een verandering in verdeling van de andere huishoudelijke taken komt, zoals schoonmaken en voor de kinderen zorgen. Persoonlijk ben ik hier helemaal voor, ik doe hier zelfs ook aan mee.

Toch denk ik dat er altijd verschil zal blijven in zorgtaken en opvoeding tussen vaders en moeders.
Al is het maar om het simpele feit dat de moeder het kind negen maanden meegedragen heeft, heeft voelen groeien, ademen, schoppen en daarna onder onvoorstelbare pijn en oerkrachten het kind ter wereld heeft gebracht. Dit schept zo’n band dat dit de relatie tussen moeder en kind voor de rest van hun leven vormt.
De moeder is er vanaf het allereerste begin om te zorgen dat het kind de zorg krijgt die het nodig heeft, dit zal altijd zo blijven. Het belang van deze rol wordt naarmate de kinderen ouder worden als het goed is wel minder.
De vader is er vanaf de geboorte om het kind klaar te maken voor de Boze Buiten Wereld. De rol van de vader is in het begin minder belangrijk, maar deze wordt naarmate ze ouder worden steeds belangrijker. Hij moet er voor zorgen dat de kinderen zelfstandig zijn en klaar om los gelaten te worden in die Grote Mensen Wereld, terwijl de moeder ze het liefst voor altijd warm in haar nestje houdt!

Beste Stefan, accepteer gewoon dat er altijd verschil zal zijn, accepteer dat moeders en vaders hun eigen rol hebben in de opvoeding. En maak je niet zo druk over de opmerkingen en blikken van vrouwen, waarschijnlijk hebben ze gewoon last van hun hormonen.