Het kinder- en ouders vliegangstweekend

Moeite met vliegen? U bent niet de enige! Vliegangst komt veel voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Met de vakantieperiode voor de deur kan de vliegangst maken dat voorpret voor de vakantie bedorven wordt, dat de vakantie dramatisch verloopt door stress voor de terugreis of dat de vakantie uiteindelijk helemaal niet doorgaat. Het zelfvertrouwen van het gezinslid met angst loopt een forse deuk op en het leidt tot spanningen binnen het gezin.

Dit is ongelooflijk jammer en ook onnodig. Stichting VALK is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden, de KLM, Transavia en Amsterdam Airport Schiphol. Het instituut is op 1 februari 1990 gestart en heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een methode ontwikkeld om mensen van hun vliegangst af te helpen. Van de meer dan 10000 mensen die in haar 30-jarig bestaan een training volgden, stapt 96% zonder angst in een vliegtuig.

Gratis workshops!

Op 29 en 30 juni 2019 organiseert Stichting VALK in samenwerking met het Aviodrome in Lelystad een themaweekend over vliegangst . Tijdens gratis workshops wordt geleerd wat angst is, hoe het ontstaat en wat daaraan te doen is. Daarnaast geeft een piloot van de KLM uitgebreid uitleg over hoe een vliegtuig vliegt. Het programma is beide dagen hetzelfde en ziet er als volgt uit:

Tijd

Workshop

Locatie

10.15 – 10.45 uur

Opening “Zo begint het”

Welkom bij dit Vliegangst Weekend in het Aviodrome, door de trainers van Stichting VALK, met een warming up voor de kids.

Grote zaal

11.00 – 12.00 uur

Workshop “Over Bang Zijn”

Wat is bang zijn, wat gebeurt er als je bang bent en hoe werkt je lijf. Interactieve workshops voor kids vanaf 6 jaar en ouders.

Grote zaal

12.30 – 13.30 uur

Workshop “Luchtvaart, hoe zit dat nou, ‘This is your captain speaking’ ”

Een echte KLM piloot neemt je mee op een denkbeeldige vlucht, hoe bereid een piloot zich voor, wat gebeurt er op de achtergrond voor vertrek en hoe kan een vliegtuig nu eigenlijk vliegen. Al deze vragen en meer komen aan bod.

Grote zaal

14.00– 15.00 uur

Workshop “We gaan vliegen ”

Oké, niet echt dan. We gaan oefenen dat we gaan vliegen.
Alles wat we in de vorige workshops hebben geleerd komt
samen in deze oefening. Laten we samen kijken hoe dit gaat. Ook de ouders (volwassenen) met vliegangst kunnen meedoen met deze oefening, waarbij we gaan oefenen aan boord van de echte B747 op het Aviodrome terrein!

Grote zaal/B747

15.30– 16.30 uur

Workshop “Voor de reisgenoot “

Iedereen die reist met iemand die bang is vraagt zich wel eens af, “Wat kan ik doen?” of “Help ik zo wel goed?” Voor iedereen die wil leren hoe om te gaan met een angstige reisgenoot is deze workshop bedoeld. Sluit rustig aan, het hele gezin is welkom. De kinderen die tijdens de eerste workshops meegedaan hebben

mogen ook verder werken aan hun eigen “project”.

Grote zaal

16.30 – 17.00 uur

Workshop “Je angst de baas ”Afsluiting van de dag waarbij we graag horen of jij denkt dat jij nu je angst de baas gaat worden. Dit doen we met een eindspel waarbij iedereen mag meedoen!

Grote zaal

Bij de stand van Stichting VALK is het tijdens beide dagen mogelijk om met behandelaars van Stichting VALK te spreken en advies in te winnen. Daarnaast zijn verschillende ondersteunende zelfhulpmiddelen verkrijgbaar in de vorm van het zeer positief ontvangen zelfhulpboeken voor kinderen en volwassenen, een mobiele telefoonapplicatie en een videozelfhulppakket.

Wilt informatie hoe u van uw angst af kan komen of om uw kind te helpen? Kom dan naar het vliegangstweekend op zaterdag 29 en/of zondag 30 juni in het Aviodrome in Lelystad. Adres: Pelikaanweg 50, Luchthaven Lelystad. Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur. De workshops zijn gratis. U betaalt alleen voor de entree van het Aviodrome.