Een op vijf vrouwen vindt interieursmaak partner slecht

62 procent van de Nederlanders vindt dat vrouwen huizen beter kunnen inrichten dan mannen

Ruim twintig procent van de Nederlandse vrouwen zegt dat hun partner een slechte smaak in interieur heeft. Dit blijkt uit onderzoek dat LaminaatenParket.nl door Panelwizard liet uitvoeren onder 1.035 Nederlanders. Bijna tweederde van de vrouwen vindt bovendien dat ze meer gevoel hebben voor inrichten dan mannen. Mannen erkennen dit echter ook. Twee op de drie van hen vindt dat hun partner het huis beter kan inrichten dan zijzelf.

Het feit dat de meeste Nederlanders vinden dat vrouwen meer gevoel voor inrichting hebben, verklaart ook waarom 48 procent van de mannen zegt dat hun partner meestal de eindbeslissing neemt over het interieur. Slechts acht procent van de vrouwen laat de eindbeslissing over aan haar wederhelft. Floris Jeurissen, oprichter van LaminaatenParket.nl, is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. “De meeste online bestellingen die bij ons binnenkomen, staan op naam van vrouwen. Zij nemen duidelijk het initiatief als het gaat om nieuwe aankopen voor het interieur.”

Spullen kopen zonder overleg

De dominante rol van de vrouw op interieurgebied wordt nogmaals bevestigd doordat drie op de vijf ondervraagde mannen zeggen dat hun partner weleens iets voor de inrichting koopt zonder dat eerst met hen te overleggen. Onder mannen met een gezin, is dit zelfs in driekwart van de gevallen zo. Andersom vinden deze ongevraagde aankopen aanzienlijk minder plaats. Slechts 28 procent van de vrouwen zegt dat haar partner weleens iets heeft gekocht zonder overleg. “Ik zou het niet kunnen waarderen als mijn vriendin iets voor het huis zou kopen zonder dat eerst met mij te overleggen, maar ik heb genoeg vrienden die hier niet mee zouden zitten. Zij geven vrij weinig om het interieur en laten bijna alle belissingen aan hun partner over”, aldus Jeurissen.

Toch ruzie

Ondanks dat mannen en vrouwen op één lijn lijken te zitten als het gaat over stijlgevoel en de verantwoordelijkheid voor huiselijke aankopen, ontstaat hier toch wel eens ruzie over. Bijna drie op de tien ondervraagden zegt weleens discussies te hebben over de inrichting van het huis. “Ik denk dat veel van dit soort strubbelingen ontstaan doordat mannen en vrouwen aan verschillende eigenschappen van meubels en vloeren waarde hechten”, zegt Jeurissen. “Dit merken wij in de winkels door de vragen die zij stellen. Vrouwen vragen vaker naar de krasbestendigheid van vloeren en de verschillende kleuropties. Mannen zijn meer geïnteresseerd in de materialen en prijs per vierkante meter.”