De liefde voor muziek

Uit recent onderzoek is gebleken dat de muzikale smaak en voorkeur al op jonge leeftijd wordt ontwikkeld en dat de liefde voor muziek doorgegeven wordt van ouder op kind.
Daarmee is muziek een belangrijk onderdeel van de opvoeding, want dat muziek een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen is al langer bekend. En ook op latere leeftijd kan muziek iets zijn waar je veel plezier van kan hebben en veel van kan genieten.

Toen ik kind was stond er bij ons thuis regelmatig muziek aan en er was ook ruimte voor onze eigen muziek. Al op jonge leeftijd had ik een radio op mijn kamer en die stond ook altijd aan, luisterend naar de radio en casettebandjes (kennen jullie die nog?) en later CD’s.
Bij mijn vrouw thuis was er door de drukte van een groot gezin veel minder ruimte voor muziek, waardoor zij muziek vroeger, en ook nu nog, minder belangrijk vindt. Ik zie het dan ook als mijn taak om mijn kinderen een eigen muziek smaak te laten ontwikkelen.

Als ik op pad ga met de kids heb ik vaak muziek aan in de auto, maar dan geen kinderliedjes maar mijn eigen muziek voorkeur, zoals Racoon, David Guetta, Andrea Bocelli, net afhankelijk van mijn gemoedstoestand. Naar de kinderboerderij of gewoon even een boodschapje doen, de muziek staat lekker hard en vaak zingen en dansen de kids enthousiast mee op de achterbank, maar soms hoor ik heel hard “Papa, niet zo harde muziek!!”
Dat is het teken dat de muziekles weer lang genoeg heeft geduurd.

Zo hoop ik ze iets mee te geven over muziek en het plezier wat je hier mee kan beleven.
En is dit weer een puzzelstukje in de puzzel die een compleet opgeleverd kind is!


Reacties

Eén reactie op “De liefde voor muziek”

  1. Zo vader, zo zoon | Ja papa!

    […] voor voetbal iets is wat van vader op zoon wordt doorgegeven. En zo is dit dus, net zo als de liefde voor muziek, iets wat in de opvoeding een taak voor de vader […]