Bijna de helft van de mensen geeft goede voornemens half januari al op

Uit onderzoek van Amazon blijkt dat 48% van de mensen met goede voornemens voor 2018 half januari al opgeeft. Richard Wiseman, een expert op het gebied van psychologie en gewoontevorming, werkt samen met Amazon en geeft je tips om je goede voornemens door te zetten.

Het onafhankelijke onderzoek onder 2000 mensen laat zien dat 43% van de ondervraagden afname in motivatie noemt als de belangrijkste reden om half januari de handdoek in de ring te gooien, gevolgd door gebrek aan wilskracht (bijna 40%). Andere redenen waren snel verveeld (28%) en weinig geduld omdat de resultaten niet snel genoeg werden bereikt (24%).

Professor Richard Wiseman is een innovatieve experimenteel psycholoog, bestsellerauteur en expert in gewoontevorming. Professor Wiseman heeft vijf positieve gewoontevormende strategieën geformuleerd om mensen aan te moedigen door te gaan. Denk aan het starten van iets nieuws in plaats van iets op te geven, het delen van schriftelijke voortgangsupdates met vrienden en het verbeteren van je slaap voor een betere zelfcontrole.

“Er zijn veel meer hulpmiddelen dan alleen wilskracht die mensen moeten inzetten als ze serieus zijn over succes,” zei professor Wiseman. “Degenen die uiteindelijk blijvend dingen veranderen in hun leven, herinneren zichzelf voortdurend aan de voordelen die verbonden zijn aan het bereiken van hun doelen. Het is dus essentieel om positief te blijven als je een nieuwe gewoonte probeert aan te leren. Zelfs door slechts één van mijn tips te gebruiken, kun je de kans op succes met meer dan 50% vergroten.”

Het onderzoek toont aan dat de meeste goede voornemens voor 2018 vooral positieve veranderingen zijn. Op de eerste plaats staat een verbeterde geestelijke gezondheid en welzijn (31%), gevolgd door een betere nachtrust (29%) op de tweede plaats. Dit zie je ook terug in de stijgende verkopen op Amazon van bijvoorbeeld slaapverbeterende producten. Zo steeg de verkoop van de Beurer Daylight-lamp met 300% en de Lumie SAD-lamp met 152%.

Een kwart van de mensen (26%) wil georganiseerder leven en hun ‘persoonlijke administratie’ verbeteren, wat te zien is aan de verkoop van kalenders die dit jaar steeg met 175%. Eén op de vijf mensen (21%) wil meer van de wereld zien dit jaar. Dit wordt ondersteund door de stijgende verkoop van reiskussens (+137%) en rugzakken (+114%) op Amazon.

De trend naar een meer plantaardig dieet blijft toenemen, waarbij meer dan één op de twintig (6%) van de ondervraagden ervoor kiest om een veganistische levensstijl te starten tijdens ‘Veganuary’. De populariteit van veganisme zie je terug in de stijging van 900% op de verkoop van veganistische deodorant en een stijging van 153% voor biologische kokosnootolie.

Professor Richard Wiseman’s tips helpen mensen om door te blijven gaan en de cruciale tijd door te komen in januari wanneer de meeste mensen opgeven:

  • Start iets nieuws in plaats van iets op te geven. Uit het onderzoek blijkt dat mensen eerder iets goeds starten dan iets opgeven dat ze leuk vinden. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin liet zien dat deelnemers zowel plezier als betekenis belangrijk vonden om aan hun voornemen te blijven voldoen, maar alleen plezier voorspelde werkelijk succes.
  • Doe het in de ochtend. Eenvoudige gewoonten worden ’s ochtends sneller gevormd dan’ s avonds. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met niveau van het hormoon cortisol, dat meestal het hoogst is als we wakker worden. Cortisolverhoging verandert de mechanismen in onze hersenen en blokkeert de prefrontale cortex, wat betekent dat gedrag een gewoonte wordt.
  • Perspectief in de tweede persoon. Deelnemers zijn geneigd om meer te bewegen als ze met zichzelf praten vanuit het perspectief van een tweede persoon (‘Het is goed voor je als je meer beweegt’) ten opzichte van praten vanuit de eerste persoon (‘Ik hou van bewegen’). Het gebruik van ‘jij’ moedigt mensen aan zichzelf te zien vanuit een extern perspectief en dit helpt uiteindelijk prestaties te verbeteren.
  • Stuur schriftelijke voortgangsrapporten naar een vriend. In plaats van simpelweg een vriend te vertellen wat je doelen zijn, kan het schrijven naar een vriend/familie over je voortgang een belangrijke motiverende factor zijn bij het behalen van voornemens volgens een onderzoek aan de Dominicaanse Universiteit van Californië. Meer dan 70% van de deelnemers die wekelijkse updates naar een vriend stuurden, zeiden dat ze hun doelen hadden behaald.
  • Verbeter je slaap. Gebrek aan slaap vermindert het vermogen om zelfcontrole uit te oefenen. Je kunt slaap verbeteren door beter te begrijpen hoe de slaapcyclus werkt. Elke nacht doorlopen je hersenen verschillende slaapcycli van 90 minuten. Je voelt je goed als je aan het einde van een cyclus wakker wordt omdat je dan het dichtst bij je normale waaktoestand bent. Bepaal wanneer je wakker wilt worden en tel dan terug in blokken van 90 minuten om de beste tijd om in slaap te vallen te ontdekken, waardoor de kwaliteit van je slaap verbetert en je kansen op een resolutieoverwinning groter worden.