Als een ritje in de achtbaan

De afgelopen dagen moet ik soms uit het niets vechten tegen de tranen. Gelukkig gebeurt dit meestal als er niemand in de buurt is, want zo wil ik niet gezien worden. Maar als mijn hersens tijd hebben om te malen, verlies ik soms even de grip op mijn emoties.

Het afgelopen jaar was voor mijn gezin, maar ook voor familie en vrienden om ons heen, een achtbaan van emoties. Mijn jongste dochter, ze was nog geen één, werd van de ene op de andere dag in het ziekenhuis opgenomen. We hadden een gezwel bij haar ontdekt en dit bleek een tumor te zijn. Onze wereld stortte helemaal in. Een tijd lang gingen we kapot van onzekerheid, want wat was dit voor tumor en hoe zou het met onze dochter verder gaan? Alle mogelijke scenario’s speelden we af in ons hoofd.

Elke avond gingen we naar bed met het gevoel dat het niet erger kon worden. De volgende dag was dit ons nieuwe nulpunt. Helaas bleek de eerste dagen regelmatig dat het toch erger kon. Ons nulpunt werd verlegd. De eerste dagen volgden operaties en onderzoeken elkaar in razend tempo op. De tumor bleek kwaadaardig. Kanker. Het had zich gelukkig niet verspreid in het lichaam van onze kleine kanjer. De behandeling zou bestaan uit een paar operaties en een aantal chemokuren en begon direct. De vooruitzichten waren dat het zwaar zou zijn, maar het zou goed komen.

Inmiddels zijn we zo’n zeven maanden verder. En dit is het eindpunt van de achtbaan. Vandaag heeft mijn dreumes haar laatste operatie van de behandeling gehad. De port-a-cath die ze had gekregen en waardoor o.a. de chemo bij haar werd toegediend, is verwijderd. Met een beetje geluk is dit de laatste keer dat we dit jaar in het ziekenhuis hoeven te zijn. We zitten nu naast onze kleine meid terwijl ze de roes van haar narcose uitslaapt. En er gaat van alles door mijn hoofd. De hele achtbaan komt nog een keer voorbij.

Na de operatie, het infuus eruit...
Na de operatie, het infuus eruit…

Ik herinner me alle ellende van het afgelopen jaar. Alle onzekerheid, alle keren dat ons hart gebroken werd als ons kleintje vervelende onderzoeken moest ondergaan. Al die prikken die ze kreeg. Hoe misselijk ze was van de chemo. Hoe ze vol verbazing plukken haar uit haar hoofd trok. Hoe ze soms ineens weer dagenlang moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Nog maar één en toch moest ze al zo’n grote held, zo dapper zijn. Maar ik herinner me ook de mooie dingen. Vrienden, familie en collega’s, en de medewerkers in het ziekenhuis die op alle mogelijke manieren voor ons klaarstonden. Alle berichtjes, kaartjes, cadeautjes voor de kinderen, en zelfs huilpakketten die we kregen. Bedankt lieve mensen, het gaf ons veel steun! Ik besef me hoe we als gezin steeds sterker werden en dat wij en de kinderen ondanks alle ellende toch ook allerlei leuke nieuwe dingen meemaakten, van eerste stapjes tot eerste keer paardrijden, tot vakantie vieren in de Efteling.

Hoewel de tumor weg is, mogen we officieel nog niet zeggen dat onze kleine meid genezen is. Ik geloof dat dat na vijf jaar pas mag. Maar wij houden het erop dat ze weer helemaal beter is. Sinds de laatste chemo is het feest bij ons thuis. En dat blijft het voorlopig ook! Want als we van dit alles één ding geleerd hebben, is het wel te genieten van alle leuke dingen in het leven. We laten ons niet uit het veld slaan als het even tegenzit, want er komt altijd een nieuwe dag met nieuwe kansen.

En natuurlijk ben ik dit alles nog lang niet vergeten. Als ik me af en toe nog wat vreemd gedraag, laat me dan maar even. Ik ben af en toe nog wat duizelig van dit ritje in de achtbaan en dat gaat vanzelf weer over…


Reacties

7 reacties op “Als een ritje in de achtbaan”

 1. Yvonne en André avatar
  Yvonne en André

  gewoon lekker huilen en je van niemand iets aantrekken. Je bent niemand verantwoording schuldig.

 2. Juliet avatar
  Juliet

  Pfoee hee, wat mooi deze feestelijke dag en wat verdrietig dat jullie en de kleine meis het moesten meemaken. Gaaf dat je er openlijk mee bezig bent. Dat kan heel veel andere lijdende mensen helpen. Veel liefde geluk en alle gezondheid in je gezin gewenst!

 3. Petra vermeer avatar
  Petra vermeer

  Wat mooi omschreven! en wat een achtbaan aan emoties!
  Ik lees je verhaal met een lach op mijn gezicht en enorm brok in de keel…
  Geniet van je gezin en van jullie gelukmomentjes!!

 4. Bregje avatar
  Bregje

  Heftig! Mooi geschreven. Hang nog maar wat slingers op. Hef nog een keer het glas! Lang leve vandaag! Morgen is er weer een dag, hoera!

 5. Jessica avatar
  Jessica

  Ik huil even mee… Wat een prachtig stuk!

 6. wilma pols avatar
  wilma pols

  Mooi verhaal en fijn voor jullie dat jullie elk moment lekker kunnen genieten. Jullie zijn er als gezin sterk en hecht uitgekomen en blijf de dag plukken Arno en Paulien!
  Samen ben je sterk!

 7. Anita avatar
  Anita

  Heftig en mooi Arno!