Zin en onzin over zin

door

in

Ik ben geschrokken. Ik ben geschrokken van de reacties op een blog van Fantastic Moms. Een blog over zin hebben in seks, of eigenlijk over het geen zin hebben in seks. Een herkenbaar probleem hoewel ik uit de reacties opmaak dat ik weinig te klagen heb. Na een korte rondvraag blijkt dat meer echtparen met kinderen tegen deze problematiek aanlopen. De man ‘moet’ en de vrouw heeft geen zin. Uit de korte rondvraag blijkt ook dat mannen eigenlijk niet graag over deze zaken praten en anno 2013 is dat toch een beetje passé en ze doen hun relatie ermee te kort. Had ik al gezegd dat ik zelf ook onder de ondervraagde zat. 😉

Hoewel ik niet wil beweren dat ik de wijsheid in pacht heb wil ik toch een poging doen om het relatie leed in Nederland te verzachten. Want problemen in je seksleven is problemen in je relatie. Ook dat blijkt uit een van de reacties op het blog van Fantastic Moms waarin iemand aangeeft dat zijn relatie onnodig veel geleden heeft. Dus… vind er wat van en praat erover. Een brief voor de vrouwen en eentje voor de mannen.

================================================

Lieve mooie zorgzame vrouwen(moeders),

Het is belangrijk om je te realiseren dat mannen er niet voor kiezen om zin te hebben. Het is geen aan/uit knop waar ze zelf controle over hebben. Natuurlijk in bepaalde mate wel, maar de mate van invloed is zeer beperkt. Elke man heeft een timer. Zodra de zaadlozing geweest is gaat de timer lopen. Voor sommige mannen is dat een paar dagen voor andere een paar weken. Het principe is altijd hetzelfde. Als de timer is afgelopen ‘moet’ er weer gesekst/gevreeën worden. Het hoeft niet maar er zijn gevolgen als het niet gebeurd…

Vergelijk het met een ballon. De ballon is leeg en langzaam loopt hij vol. De spanning moet er weer af. Natuurlijk kan hij zelf wat ‘lucht’ laten ontsnappen maar dat haalt de echte spanning er niet af, we need ’the real thing’. ‘Doe het zelf’ is 3es vergeleken met Coca Cola / limonade vergeleken met wijn. Die ballon die zit daar opgeblazen en wel, dat voelt niet fijn, daar worden mannen chagrijnig van, geïrriteerd, rusteloos, lomp, onaardig, enz. Er kan natuurlijk ook spraken zijn van IMS, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Om een goede oplossing te vinden is het belangrijk om de oorzaak goed vast te stellen en die ligt niet alleen bij de man. Ja de kern van het probleem ligt bij de man, maar het gaat altijd over vraag én aanbod*. En ik begrijp jullie helemaal. Je hebt een hoop aan je hoofd: werk, kinderen, sociale verplichtingen, huishoudelijke taken en de belangrijkste; de meeste vrouwen hebben of een ballon die helemaal niet meer volloopt of eentje die veeeeel langzamer volloopt. Dus de drang voor seks is niet of in ieder geval in mindere mate aanwezig.

*Als de vraag té hoog blijft en het aanbod té laag…. niet klagen dat hij buiten de deur gaat eten als ie thuis verhongerd (natuurlijk moet je wel klagen! Maar je bent onderdeel van het spel en voorkomen is beter dan genezen).

Bij vrouwen is het ‘emotioneel reservoir’ veel belangrijker. Een reservoir dat gevuld moet zijn met liefde, tijd, aandacht, erkenning, enz. Wanneer dat reservoir leeg is gebeurt er helemaal NIETS! Dus dat reservoir moet gevuld worden. De meeste mannen weten dit niet. Er ligt dus een schone taak om je man daarin op weg te helpen… De talen van liefde!

Mocht je overigens denken dat mannen geen emotioneel reservoir hebben dan heb je het mis. Hij is alleen veel kleiner en veel sneller gevuld.

Nu de biologische oorzaken vastgesteld zijn kunnen we naar de oplossingen:

1) De meeste mannen zijn dienstbaarder dan je zou denken. Ze weten alleen vaak niet wat er van hen verwacht wordt. Laat in duidelijke, maar vriendelijke, taal weten wat je van hem nodig hebt (om je emotionele reservoir te vullen). Waar wordt je blij van? Wat kan hij voor je doen? Zet hem aan het werk!

2) Initiatief is erkenning. Iedereen heeft erkenning nodig. Wil je hem een groot plezier doen? Gewoon omdat je van hem houdt en omdat je blij met hem bent? Of omdat je wilt dat hij meer participeert in het gezin? Of hij meer voor je doet? Neem initiatief en geef hem de erkenning. Laat hem weten wie zijn vriendin/vrouw is en waarom hij voor haar moet werken.

3) Beloon elke vorm van initiatief van zijn kant. Het is net als bij kleine kinderen. Als de kleine stapjes niet worden aangemoedigd moet je ook geen grote dingen verwachten.

Met alle respect,

De Ja-Papa’s

================================================

Mannen, seks is, net als bij alle andere vormen van transacties, een kwestie van vraag én aanbod*. Als de vraag er niet is moet je de vraag creëren. Ik maak daarom gebruik van enkele tips uit de koude acquisitie, want laten we eerlijk zijn, zo voelt het soms wel. Daar komen ze:

1) Verdiep je in je klant

(weet waar ze blij van wordt wat ze van je nodig heeft)

2) Zorg dat je klik hebt met je klant

(timing is alles, eerst aandacht voor andere lopende problemen daarna pas voor seks, het is niet anders, sorry)

3) Ga er niet vanuit dat je bij één contact direct succes hebt

(kleine stapjes, geef niet op, je kan het!)

4) Zorg voor een poortwachter

(soms kan je via vriendinnen extra info achterhalen en haar verrassen. Een goeie verrassing kan heel wat credits opbouwen)

5) Praat in 1ste instantie over ‘problemen’ niet over (jouw) oplossingen

(tja spreekt voor zich)

6) Luister

(Goed luisteren is; samenvatten en doorvragen, geef haar de ruimte)

7) Bang om te bellen? Gewoon doen!

(tja dat bellen slaat dan nu even nergens op, maar gewoon doen lijkt me een prima start!)

8) Een goede opening is het halve werk

(zorg dat je alles op orde hebt. Als een sacho thuis komen en dan nog iets willen bereiken… wordt lastig)

9) Maak een goede elevator pitch

(niet doen, de meeste vrouwen houden daar niet van, wijn werkt meestal wel erg goed)

Verder is het (helaas) een kwestie van moeite doen!

*als de vraag té hoog blijft en het aanbod té laag…. buiten de deur eten is natuurlijk nooit een optie! Praat en kom samen tot een oplossing. Koop desnoods een van de vele spelletjes die er zijn om de gesprekken te faciliteren. Dorst hebben en samen een waterput maken is duurzamer dan zoutwater drinken. Maar je moet wel een stoere kerel zijn om de confrontatie aan te durven…


Reacties

2 reacties op “Zin en onzin over zin”

 1. Fantastic Moms avatar
  Fantastic Moms

  Tja, een kwestie van geven en nemen dus! En dan zullen we vanavond eens heel initiatiefrijk de fantastic dads bespringen 😉

  1. Paul avatar
   Paul

   Ik zeg goed bezig! Zondag ga ik navraag doen 😉
   Normaal is het natuurlijk een kwestie van geven en krijgen, maar in deze context ligt dat net iets anders 😉