Mijn kleuter en kunst

Mijn kleuter is zelf altijd al aan het tekenen, schrijven en knutselen geweest, maar sinds kort is ze ook geïnteresseerd in andere kunstenaars. Met name Vincent van Gogh vindt ze erg interessant. Zijn schilderijen vindt ze “écht mooi!”.

Korenveld met kraaien - Vincent van Gogh
Korenveld met kraaien – Vincent van Gogh

Haar interesse voor Vincent van Gogh, merkten we op tijdens het eten, toen ik in een gesprek met mijn vrouw de naam ‚Vincent’ noemde. Mijn kleuter die druk bezig was haar eten te ontleden en over de tafel te smeren, zat ineens rechtop. “Vincent van Gogh?!?”, vroeg ze. “Nee, Vincent mijn collega. Hoezo?”. Mijn kleuter begon enthousiast te vertellen over het kunstproject waar ze op school mee bezig is, dat ze weet wie Vincent van Gogh was en dat ze zijn schilderijen zo mooi vindt.

Natuurlijk moest ik haar even op de proef stellen. Ik zocht een afbeelding op van een schilderij van Rembrandt en vroeg haar of dit een schilderij van Van Gogh was. “Nee!”, gaf ze resoluut als antwoord. “Dit is een zelfportret van Rembrandt, sufferd!”, zei ze er nog net niet bij. Toen ik daarna een schilderij van Van Gogh opzocht, kreeg ik direct een volmondig “Ja, en dit vind ik mooi!”. Mevrouw wist duidelijk waar ze het over had. Ze was wel wat teleurgesteld dat ik haar niet veel over Vincent van Gogh kon vertellen, maar toen ze hoorde dat er in Amsterdam een van Gogh museum is, laaide haar enthousiasme en fascinatie meteen op. “Daar wil ik heen!”

Later die week, las ik haar voor het slapengaan voor uit “De kat met de hoed” van dr. Seuss. Op de laatste pagina van het boekje stond een korte biografie van dr. Seuss. Toen ze zijn foto zag, zat ze meteen rechtop. “Is dit wie het boek geschreven heeft? En is dat Vincent van Gogh?” Ik moest haar teleurstellen, maar toch vond ze ook dr. Seuss heel interessant. Ik zag haar denken en al vrij snel kwam de vraag “Wil je die boekjes dan ook een keer voorlezen?”. Natuurlijk wil ik dat, maar voorlopig hebben we alleen “De kat met de hoed” in huis. Aan het eind van het boekje bladert ze nu altijd nog even naar de biografie, om nog even naar die meneer die het boek geschreven heeft te kijken.

Vincent van Gogh & dr. Seuss
Vincent van Gogh & dr. Seuss

Maar goed, mijn kleuter lijkt dus geïnteresseerd in kunst en literatuur, in kunstenaars en schrijvers. Ik wacht even af of het een interesse of een fase is. Maar als het een interesse blijkt te zijn, dan vind ik dat we dat moeten voeden. Dit zou voor ons dus wel eens het jaar kunnen worden van de museumjaarkaart en de bibliotheekpas…


Reacties

Eén reactie op “Mijn kleuter en kunst”

  1. Pauline avatar
    Pauline

    De dreumes ziet de foto van Vincent van Gogh & dr. Seuss en roept volmondig ‘Papaaa’…