Mag Zwarte Piet blijven?

door

in

De laatste jaren is er veel gedoe rondom Zwarte Piet. En ook dit jaar is het weer zover. Een aantal mensen vinden Zwarte Piet te zwart. Zij vinden Zwarte Piet een racistisch aspect van onze cultuur. Andere mensen vinden dit klinkklare  onzin. Overal ontstaan er discussies, waarbij er allerlei argumenten uit de kast gehaald worden. Argumenten vóór, argumenten tegen. Sommige gebaseerd op feiten, sommige op gevoel. Bij deze discussies lopen de emoties hoog op. Dit jaar heeft zelfs de VN klachten ontvangen over het stereotiepe karakter van Zwarte Piet.

Kijk eens naar dit filmpje, een fragment uit het Pownews.

Ik zie dit thuis ook vaak gebeuren, mijn kleuter en peuter ruziën er flink op los. Als ik dan tussenbeide kom, heeft de een nog mooiere argumenten dan de ander. Maar hoeveel argumenten er ook aangedragen worden, ze worden het echt niet eens. Er moet gewoon een scheidsrechter aan te pas komen, anders loopt het uit de hand. En wie is die scheidsrechter? Juist ja… Papa!

Ook in de discussie rond Zwarte Piet, wordt het tijd dat er een papa opstaat en een beslissing neemt. Er hoeft niet eens gekeken te worden naar de argumenten, de ‘kinderen’ worden het toch niet eens. Het is nodig tijd dat papa met een oplossing komt.

Kijk nu eens naar het volgende filmpje:

Je zag hier de intocht van Sint Nicolaas in Amsterdam in 1935. Er is geen enkele Zwarte Piet te bekennen. Wél blanke mannen in een soort pagepakjes met een kraag. Als ik het zo zie, hadden de mensen het prima naar hun zin!

Nu terug naar het probleem. Of eigenlijk: laten we het probleem eens negeren, maar naar het gevolg kijken. Bij een aantal mensen lopen de emoties enorm op, zij zijn gekwetst door en teleurgesteld in onze cultuur. In sommige gevallen zo erg, dat ze er wel om kunnen huilen. Dat kan toch niet? Het is 2013 en we leven in Nederland. Hier kan toch alles? Laten we elkaar omarmen en een oplossing zoeken waar we ons allemaal in kunnen vinden.

Wat dacht je van het volgende: Laten we het er met z’n allen over eens zijn, dat Zwarte Piet niet langer zwart is? Net als in 1935. Ik weet het, dit gaat ook tegen mijn gevoel in. Maar stap even over dat gevoel heen. Dat voelt lekker toch? En zonder dit gevoel, kunnen we eindelijk de meest eenvoudige oplossing accepteren.

Laat de Pieten voortaan een afspiegeling van onze cultuur zijn: Zwarte Pieten, Witte Pieten, Gele Pieten en Halfbloed Pieten. En deze Pieten blijven gewoon cadeautjes uitdelen, grapjes maken, liedjes zingen en met pepernoten strooien. Én, voor diegenen die erop staan dat Piet zwart moet zijn van het roet, kunnen we vast ook volstaan met een paar vegen roet over zijn snoet.

Klinkt goed toch? Iedereen het eens? Mooi!

Dan kunnen de VN-rapporteurs nu hun tijd weer aan belangrijke zaken besteden.


Reacties

3 reacties op “Mag Zwarte Piet blijven?”

 1. Mama Krieltje avatar
  Mama Krieltje

  EENS! Lijkt mij een prima idee!
  Als ze maar wel die mooie pakken aanmogen. Dan wil ik wel weer Piet spelen 😉

 2. Brief aan de Sint | Ja papa!

  […] wil ik het niet met jou over de inhoudelijke voors en tegens hebben. Zoals we al eerder hebben vastgesteld heeft iedereen zo zijn mening en daaraan vasthouden en die verdedigen verandert al snel in een […]

 3. Oh oh Sint! | Ja papa!

  […] weekend kwam Zwarte Piet bij ons langs. (Laatste keer?) De kinderen vonden het natuurlijk heel spannend, zo’n Piet in ons huis. Toen Piet ook nog een […]