Kamperen, een ’natuurlijke’ bijspijkercursus

Ouders zien vakantie voor hun kroost als ’natuurlijke’ bijspijkercursus 

Kinderen komen in het dagelijks leven steeds verder van de natuur te staan. Ouders maken zich daarover zorgen. Zij zien flinke hiaten in de kennis en de beleving over én van de natuur. Zo meent zo’n tien procent van de ouders dat hun eigen kinderen denken dat een tomaat aan de bomen groeit. Bijna veertig procent (38%) denkt dat hun kinderen geen boomsoorten van elkaar kunnen onderscheiden. Komende zomer gaan veel ouders bewust kamperen, omdat ze menen dat dit gezond is voor hun kinderen. Bovendien is het dé gelegenheid hun kinderen meer bij te brengen over de natuur. Dit zijn de meest opvallende resultaten uit een onderzoek van Campingnavigator.com onder zo’n 1200 respondenten. Driekwart van de onderzochte kampeerders hoopt heel vurig dat hun kinderen tijdens hun verblijf op de camping meer van de natuur zal leren.

Meer dan één derde van de kinderen heeft volgens hun vaders en moeders nog nooit in het wild een hert gezien of in een snelstromende rivier gezwommen. Volgens dezelfde ouders heeft meer dan een kwart (29%) in hun leven nog niet een berg beklommen en is één vijfde in de vrije natuur nog nooit op een hagedis gestuit. Zo’n dertig procent van de vaders en moeders hebben hun kinderen nog nooit een koe zien aaien. Ouders zijn daarentegen wel opvallend positief als zeer specifieke kennis over het afwijkende leggedrag van de koekoek ter sprake komt. Deze vogel legt altijd eieren in een nest van een andere soort. Bijna zestig procent van de vaders en moeders denkt dat hun kinderen juist wel op de hoogte is van deze eigenschap.   

Tijdens kamperen meer geur bewust

Vrijwel alle ouders in de onderzoek (86%) geloven dat kamperen in de natuur voor hun  kinderen gezond is vanwege het verblijf in de buitenlucht. Ouders en kinderen zijn zich tijdens hun kampeervakantie meer bewust van geuren (82%). Ook het eten smaakt lekkerder dan thuis (65%). Bijna driekwart van de ouders is er ook van overtuigd,  dat hun kinderen slapen in een tent spannender vinden dan slapen in hun eigen bed. Het overgrote deel van de ouders (72%) hoopt van harte dat hun kinderen minder online bezig zijn tijdens de vakantie. Zij denken (80%) dat een camping verblijf veel meer echte tijd voor elkaar oplevert en de relatie met de kinderen ten goede komt.