Heb jij het gemak van smart home apparaten al ontdekt? Er verschijnen steeds meer “slimme” gadgets in de winkel die beloven jouw leven beter te maken. En blijkbaar zijn deze apparaten zo slim dat ze jou werk uit handen nemen. Dat klinkt allemaal heel interessant, maar ieder team heeft een teamleider nodig, een persoon die sturing geeft aan de teamleden. Ook in een smart home zul je de apparaten moeten besturen, al is het maar alleen om ze in de juiste richting te wijzen. In dit artikel bekijken we drie manieren waarop je jouw smart home kunt besturen.
Ontelbare mogelijkheden, drie manieren van besturen
We beperken ons op deze pagina tot drie opties, toch zijn er nog veel meer mogelijkheden. Verderop zullen we de meest populaire slimme apparaten in het kort beschrijven, omdat je zelf bepaalt van welke producten en diensten je gebruik wilt maken zal geen enkele slimme woning gelijk zijn. Met onderstaande drie manieren kun je iedere smart home besturen zoals jij dat wilt.
1. Individueel apparaten besturen
Je kunt een Philips Hue starter set bestellen om de verlichting in huis te bedienen. Je kunt vervolgens lampen inschakelen, uitschakelen, dimmen en nog veel meer. Je gebruikt daarvoor de app die je kunt installeren op een mobiele telefoon of tablet. Dan schaf je later een Sonos One slimme luidspreker aan die je met spraakcommando’s kunt bedienen. Daar komt nog een speaker bij voor de keuken, voor de slaapkamer en op zolder. Via de Sonos app beheer je deze luidsprekers. Zo heeft ieder merk en product een eigen manier van bedienen, wanneer je slechts één of enkele slimme apparaten in huis hebt kun je die individueel besturen.
2. Smart home systeem
Je haalt het meeste uit slimme apparaten door ze samen te laten werken. Zo kun je in het vorige voorbeeld de telefoon over laten gaan via de luidspreker, en de lampen laten flitsen wanneer je een tekstbericht ontvangt op jouw smartphone. Koop er ook nog elektrische gordijnen bij en laat de verlichting inschakelen wanneer de gordijnen sluiten bij zonsondergang. Deze keten van mogelijkheden beheer je via een “bridge”, een apparaat die je meerdere apparaten met elkaar laat communiceren. Het is daarbij wel van belang dat deze apparatuur dezelfde “taal” spreken, er zijn enkele standaard protocollen ontwikkeld die ondersteund worden door de grootste elektronica fabrikanten in de wereld. De bridge wordt verbonden met de wifi router voor een draadloze verbinding in huis. Naast het kastje is er ook een app beschikbaar waar je verschillende functies mee kunt bedienen. Zo breng je alle slimme apparaten samen binnen dezelfde applicatie.
3. Buiten de woning monitoren en bedienen
Een smart home heeft een veel groter bereik dan de woning, je kunt via internet overal de elektronische deurbel besturen en communiceren met iemand die aanbelt. Zelfs wanneer je op vakantie bent in Australië! Even kijken of de honden rustig zijn? Dan bekijk je de beelden van de IP camera. En als het alarm afgaat zal er direct een notificatie gestuurd worden naar jouw smartphone. Je hebt daarvoor wel een (mobiele) internetverbinding nodig. Sommige functies zijn alleen via de app te besturen, er zijn ook toepassingen die je via een standaard browser kunt gebruiken. Je kunt een smart woning dus ook bedienen wanneer je niet thuis bent.
Welke apparaten kun je besturen in een smart home?
Hier zijn tien producten die jouw huis slimmer maken:
- Verlichting: Laat de verlichting in huis automatisch inschakelen wanneer je thuis komt, je hoeft geen schakelaar meer aan te raken.
- Luidsprekers: Speel jouw favoriete muziek af, streamend van het internet en vraag de slimme speaker of het vanmiddag droog blijft.
- Verwarming: Vergeet nooit meer de thermostaat lager te zetten in de nacht of wanneer je het huis verlaat met een timer of automatische detectie die “ziet” wanneer je de deur uitgaat.
- Raamdecoratie: Bedien de rolgordijnen in de slaapkamer van de kinderen als je in de woonkamer op de bank zit, of laat de gordijnen in de huiskamer automatisch sluiten bij felle zon.
- Alarmsysteem: Slaap veilig en ga met een gerust hart op vakantie, je krijgt een melding waar je ook bent wanneer het alarmsysteem onraad bespeurt.
- Bewakingscamera: Een IP camera laat je de woning in de gaten houden, waar je ook bent. En als je thuis bent schakelt de privacy stand automatisch in.
- Deurbel met elektronisch slot: Een slimme deurbel hoor je ook als je op zolder bezig bent, je kunt zelfs vanaf je werk bepalen of de bezorger dat pakje in de gang mag zetten.
- Garagedeur: Nooit meer een nat pak omdat de garagedeur vanzelf opent wanneer je thuiskomt.
- Rookmelder: Laat een alarmsignaal luiden op jouw mobiele telefoon en de verlichting inschakelen wanneer het slimme rookalarm afgaat.
- Sensoren: Plaats ogen en oren in huis die jouw smart home “zintuigen” geeft.
En dit is slechts het topje van de ijsberg wat betreft slimme apparatuur in huis, bedien ze centraal voor optimaal gebruiksgemak.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.