Eén van de vele mooie momenten in het leven van een jonge papa is als de kleine leert praten. De eerste keer dat je kind ‘papa’ zegt vergeet je nooit meer.
Uit onderzoek is gebleken dat door veel met je baby te communiceren door middel van het ‘babytaaltje’ kinderen sneller en beter leren praten. Nu ben ik zelf niet zo van dit overdreven babytaaltje, en heb ik dit in de jonge jaren van mijn zoon ook niet veel toegepast. Tegenwoordig verzucht ik wel eens dat ik wilde dat hij helemaal niet had leren praten. Het probleem is dat als ze éénmaal het praten onder de knie hebben, ze er ook nooit meer mee stoppen. De mond van mijn zoon staat werkelijk nooit stil (tenzij hij slaapt, eet, of filmpjes op de Ipad kijkt) Continue de vragen ‘waarom?’, ‘welke?’, ‘wie?’, ‘hoe?’, en maar doorvragen en doorvragen…
Toch is deze kinderlijke nieuwsgierigheid iets heel moois. Dit zijn de eerste stappen op de ontdekkingstocht in de wondere wereld van de communicatie.
Voor kinderen begint deze ontwikkeling heel simpel. Het communiceren begint met lachen en het babygebrabbel, hierna leren ze om te wijzen en heel hard te blèren “die, die…” Later leren ze te zeggen “Ik wil dit..” of “Ik wil dat..” En als ze echt goed opgevoed worden leren ze uiteindelijk om te vragen “Mag ik dit..?” of “Mag ik dat..?”
Mijn dochter begint net te praten, en zit in de fase dat ze net ‘papa’ heeft gezegd. Mijn zoon is al wat ouder en begint de wereld om zich heen te ontdekken en stelt vanuit zijn kinderlijke nieuwsgierigheid bij alles wat we doen de “waarom..?” vraag. En dan wordt de communicatie ingewikkelder want dan blijkt opeens dat er soms helemaal geen ‘waarom’ is of dat papa of mama gewoon helemaal geen zin hebben om daar een antwoord op te geven omdat ze even genoeg hebben van die continue vragenstroom.
Om goed te leren communiceren is er een mooie managementterm bedacht: LSD.
Dit staat voor Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Door ‘actief’ te luisteren, te samenvatten wat je hebt gehoord en doorvragen op hetgeen je gehoord hebt, kom je tot betere onderlinge communicatie en begrip.
Het punt ‘Doorvragen’ is voor de meeste kleintjes dus geen probleem. Ook het ‘Samenvatten’ lukt na wat oefening wel. Waar de echte uitdaging zit is het Luisteren! Want leer je kind maar eens echt goed luisteren. Kennelijk is dit zo moeilijk aan te leren dat voor veel volwassenen goed luisteren ook nog steeds de grootste uitdaging is. Vooral in relaties tussen man en vrouw is één van de meest gehoorde klachten dat hij of zij niet luistert…
Daarom kun je maar beter vroeg beginnen met het aanleren van goede communicatie, want jong geleerd, is oud gedaan. Dus ook als de kinderen nog klein zijn kan een beetje LSD op z’n tijd geen kwaad!
P.S.
Voor de mannen hier nog een paar tips hoe te communiceren met vrouwen.