Kinderen kosten duur.
Ze kosten veel geld en zijn duur. De aanschaf valt wel mee, die is meestal gratis. Het gaat vooral om het dagelijks onderhoud. Luiers, babyvoeding, melkpoeder, kinderopvang, speelgoed, kleding. Allemaal uitgaven die aardig kunnen oplopen.
Ik weet nog goed dat we tweeverdieners-zonder-kinderen waren, toen hadden we geld in overvloed en konden we doen wat we wilden. Uit eten, weekendjes weg, huisinrichting, alles kon en niets was te gek.
Nu zijn we 1,4 verdieners-met-twee-kinderen en komt er dus minder binnen en tegelijk gaat er meer uit.
Dit betekent dat je het oude uitgave patroon niet meer kan handhaven en gedwongen wordt om te kijken naar je inkomsten/uitgaven balans. En deze bewustwording is op zich goed. De tijd dat niets te gek was en alles kon is heerlijk en onbezorgd, maar nu heb je andere verplichtingen en een gezin te onderhouden. Gelukkig krijg je daar wel weer veel voor terug, toch?
Het bewuster omgaan met je inkomsten en uitgaven heeft ook nog een ander, fundamenteler effect.
Je wordt namelijk ook gedwongen om na te denken over wat je je kinderen meegeeft over geld.
Financieel beheer is een belangrijk deel van de opvoeding. Het leren omgaan met geld, weten wat je hebt, weten wat iets waard is, niet meer uitgeven dan je hebt, dat zijn belangrijke onderdelen van de opvoeding.
En als ouder geef je ook aan je kinderen mee wat echt belangrijk is. En hier zit voor de moderne westerse ouder de uitdaging. Want we willen allemaal onze kinderen het beste geven wat we kunnen bieden. En al snel uit zich dit in het geven van dure spullen. Speelgoed, kleding, gadgets, noem maar op.
Maar dit is helemaal niet nodig. Kinderen kunnen zich prima vermaken met eenvoudige dingen. Soms verbaas ik me er over hoe weinig ze echt nodig hebben om volmaakt gelukkig te zijn. Zolang onderdak, voeding en kleding zijn geregeld is het belangrijkste de niet-materiële zaken.
Het beste wat we ze kunnen geven is onze liefde, tijd en aandacht. En daarmee kun je je kinderen niet verwennen!
Reacties
4 reacties op “Geldzaken”
Hier ben ik het helemaal mee eens!! Goed stuk 🙂
Absoluut waar! Misschien moet ik deze blog ook even doorsturen naar alle opa´s/oma´s en aanverwante artikelen. Want ondanks ons strenge ´alleen cadeautjes op verjaardagen en s´klaas´ policy slipt mijn huis toch aardig dicht. En tja… die kleertjes da´s weer een heel ander verhaal. Ik ben van mening dat het bij brengen van stijl/ en smaak gevoel ook een essentieel deel is van de opvoeding 😉
Ja, voor speelgoed geldt: less is more! En kleertjes blijven een gevoelig punt voor moeders heb ik gemerkt…
Mooi verwoord fantestic mom, stijl en smaak bijbrengen!